Izvor: B92

“Plavo – zelena mapa”, platforma urbanih i zaštićenih prirodnih dobara koju je pripremio Centar za unapređenje životne sredine, biće predstavljena na festivalu RESONATE, 22. i 23. marta u Domu omladine Beograd.

Na ovoj platformi mogu se naći odgovori na pitanja gde su zaštićena prirodna dobra, internet parkovi u Beogradu, koja stabla se izdvajaju i zbog čega, koje prostorne celine postoje kao i mnoga druga koja se odnose na zelene bisere grada.

Projekat je pokrenut 2011. godine i do sada je predstavljeno ukupno 49 zaštićenih i urbanih lokaliteta čiji su rad i razvoj pomogli i podržali Grad Beograd - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Beograda i Telenor fondacija.

“Plavo – zelena mapa nas ponovo upoznaje sa pomalo zaboravljenim bogatstvom Beograda – prirodnim dobrima, njihovim vrednostima i karakteristikama. Zahvaljujući ovoj platformi, Grad Beograd je ponovo u nečemu prvi i jedini – samo posetioci Glavnog grada mogu i na srpskom i na engleskom jeziku, na svojim mobilnim uređajima pronaći prirodna dobra i saznati sve informacije o njima". - istakla je Ivana Jovčić, izvršni direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Na internet prezentaciji (www.bgmap.rs) se mogu pronaći informacije o spomenicima prirode, pojedinačnim stablima i prostornim celinama, o predelima izuzetnih odlika, internet parkovima, spomenicima geološkog nasleđa, kao i o prirodnim dobrima koja su u postupku stavljanja pod zaštitu.

Aplikacija za "pametne uređaje", napravljena upotrebom operativnog sistema "Junaio", pruža osnovne podatke prirodnim dobrima, tačnoj lokaciji na kojoj se ona nalaze, precizne podatke o njihovoj udaljenosti od trenutne lokacije, sliku i link ka internet prezentaciji gde se mogu pronaći detaljniji podaci za svaku lokaciju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.