Izvor: AP

Autor: {"id":192357,"id_news":742558,"name":"","surname":"AP"}

Pre godinu dana Sesilija Himenez pokušala je da restaurira fresku Hrista, ali ju je zapravo upropastila i umesto lica bogočoveka za hrišćane, naslikala lice koje podseća na majmuna. Ipak, ova 81-godišnja španska umetnica se “poslednja smeje”.

Naime, izobličeno lice Hrista privuklo je više od 40.000 posetilaca i prikupilo više od 50.000 evra za lokalne dobrotvorne organizacije, zahvaljujući svetskoj pažnji koju je izazvala upravo Sesilija.

Štaviše, uspela je da organizuje i samostalnu izložbu u mestu koje ima 5.000 stanovnika.

Himenes i lokalno veće trebalo bi da potpišu ugovor sledeće sedmice i podele profit od prodaje kopija njene unikatne restauracije freske prema kom će umetnica dobijati 49 odsto, a veće ostatak.

Ovaj preokret je učinio da ovoj penzionerki padne kamen sa srca, jer se pre godinu dana suočila s neočekivano velikom pažnjom medija.

Freska je originalno prikazivala Hrista sa vencem od trnja u stilu poznatom kao “Ecce Homo” (Evo čoveka).

Ta slika u crkvi delo je manje poznatog španskog umetnika i bila je gotovo nepoznata još od nastanka 1930.

Međutim, nakon Sesilijine restauracije, mnogi su je prozvali “Ecce Mono”, odnosno “Evo majmuna” i dostigla je ogromnu popularnost širom sveta.

Sada se ulaz u crkvu naplaćuje 1 evro, a sav novac ide u dobrotvorne svrhe.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.