Izvor: B92

Banja u beogradskom naselju Ovča, u kojoj se nalaze jezero i izvor termomineralne vode, očišćena je i uređena posle više od 30 godina.

Projekat uređenja banje u Ovči osmislilo je Udruženje građana "Pokret za novu opštinu Dunavski venac", a finansijsku pomoć pružio im je Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Shvatajući da je ova banja mesto koje građani rado posećuju, Sekretarijat je odlučio da investira u sređivanje prostora onoliko koliko je bilo u mogućnosti ove godine, ali se na tome neće zaustaviti, rekao je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je dodao da su potrebne godine ulaganja u banju, sugerišući da bi ispravnost vode trebala redovno da se kontroliše.

Jezero u Borči sada je od melioracionog kanala odvojeno zemljanom bankinom, zbog čega se ranije kanalska voda mešala sa vodom u jezeru, koje se koristi za banjski tretman.

Zemljana bankina je ozelenjena sadnicama tuje, jezero je prošireno i očišćeno od naslaga otpada, a na prostor oko jezera nasut je šljunak, tako da on sada zaista liči na plažu.

Postavljeno je osam klupa za sedenje i dve korpe za otpatke, a u narednom periodu biće postavljne toaleti i svlačionice.

Meštani Ovče kažu da su banjska voda i blato u Ovči zdravi za oči, sinuse, disajne organe i održavanje lepote kože.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.