Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":533678,"id_news":1495108,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Bolest Naksosa je nasledna kardiomiopatija koja najviše na svetu pogađa oblast Mediterana, a posebno ovo ostrvo i završava se smrću mladih ljudi, najčešće sportista.

U pitanju je aritmogena kardiomiopatija desne srčane komore. U slučaju Naksosa ova bolest se ispoljava na specifičan način u kombinaciji sa dermatološkim oboljenjem hiperkeratozom na dlanovima i tabanima i frćkavom kosom u stilu Afrikanaca.

Simptomi počinju od palpitacije srca do iznenadne smrti koja može biti prva i poslednja manifestacija bolesti. U uznapredovalim fazama bolesti može doći do zastoja desne srčane komore, a ako se bolest nastavi, isti simptomi zahvataju i levu srčanu komoru.

Roditelji imaju 25 odsto šanse da prenesu detetu ovu bolest ukoliko oboje nose taj gen, a oboleli su obično rođena braća i sestre ili braća od tetki, ujaka i stričeva. Osim na Naksosu, epidemija ove bolesti vekovima traje i na Milosu, Eviji, ali i u Turskoj, Izraelu i Saudijskoj Arabiji, što je dokaz da je bolest povezana sa istorijom Mediterana i migracijom stanovništva.

Naksos / thinkstock

Gen koji je deo DNK nosi kodiranu informaciju za konstrukciju određenog proteina. Svaka mutacija u ovom genu nasleđuje se u daljem potomstvu kao patološki gen, što dalje stvara patološki (mutirani) protein koji je odgovoran za narušavanje funkcije organizma uzrokujući bolest. U slučaju sindroma Naksosa, mutacija gena je locirana na 17. hromozomu.

S obzirom na to da u svetu od kardiomiopatije oboleva jedan od 5.000, situacija na Naksosu je posebno opasna, jer se radi o osmoro obolelih na 100 stanovnika. Upravo iz tih razloga grčko Ministarstvo zdravlja naredilo je obaveznu genetsku dijagnostiku za svih 5.000 stanovnika Naksosa kako bi se bolest odmah dijagnostifikovala, a pregledi će biti besplatni.

Takođe, u bliskoj budućnosti grčki kardiolozi u saradnji sa stranim kolegama uložiće ozbiljan napor u proučavanju bolesti ili sindroma Naksosa, što će pomoći u daljem razumevanju kardiomiopatije u ostatku sveta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.