Izvor: B92

Nestabilno vreme donelo je padavine celom Balkanu, a u najvećem probleu je Grčka, gde su mnoge plaže i ulice pod vodom, a bujica je nosila i automobile.

Padavine nisu poštedele ni jug

Najpogođenije područje je Halkidiki, tačnije Sitonija gde su poplavljene kuće i drugi objekti. U Nikitiju su poplavljeni i putevi, a voda je odnela i jedno vozilo. U Agios Nikolaosu se izliva reka iz korita, a gosti jednog hotela su evakuisani kod mesta Pirgadikia.

Nebo se otvorilo i u Volosu gde se kanali i putevi napunili vodom za samo nekoliko sati. Poplavljeno 30 kuća, a došlo je i do prekida struje. Bračni par u jednom automobilu ostao je zarobljen, kao i dve žene u drugom koje je počela da nosi bujica, ali su nakon brze reakcije pristunih spaseni. Takođe izvedena je i akcija spasavanja četiri vezana konja kojima je voda za samo nekoliko sati stigla do trbuha.

Ni na ostrvima nije bilo bolje, jake oluje pogodile su Serifos, a na plaži Megalivadi turisti su iz prvog reda posmatrali morsku pijavicu. Ostrvo Kitiru u Jonskom moru takođe je pogodila jaka oluja, a glavnom ulicom pored luke tekla je reka, navodi se u prilogu televizije "ANT1".

10 hiljada Srba na severu Grčke

S obzirom na to da nekoliko hiljada naših građana trenutno letuje u severnoj Grčkoj kontaktirali smo Ministarstvo spoljnih poslova koje nam je objasnilo kome se naši građani u slučaju opasnosti ili štete mogu obratiti.

“Prema proceni Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu, na području severne Grčke trenutno letuje više od 10 hiljada turista iz Srbije koji se, povodom padavina, do sada nisu obraćali Generalnom konzulatu“, rekli su za “92putovanja“ iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šta raditi ako vozilo pretrpi štetu?

U pogledu štete nastale na vozilima ili oštećenih dokumenata, potrebno je od nadležne policijske stanice zatražiti odgovarajući izveštaj na okolnosti nastanka štete.

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da se naši državljani koji se nalaze u Grčkoj za sve potrebne informacije mogu tokom 24 sata obratiti Ambasadi Republike Srbije u Atini i Generalnom konzulatu u Solunu na mejl ili preko brojeva telefona:

Ambasada Republike Srbije u Atini +30210/747- 23-60
mejl: konzulat@embassyofserbia.gr

Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu: + 302310/244-265, +302310/244-266, 302310/244-267
mejl: srbcons@otenet.gr

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.