Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Do kraja sezone obaraju rekord? Najviše gostiju iz Nemačke i Slovenije

Podeli

U Hrvatskoj je u odnosu na rekordnu 2019. godinu ostvareno 89 odsto turističkih dolazaka i 95 odsto turističkih noćenja. Imajući u vidu da je turistička sezona tek na polovini, vrlo je realno čekivati obaranje turističkog rekorda koji je postavljen u poslednjoj dobroj godini za ovu industriju.

Zabeležena je odlična godina za turizam u Hrvatskoj. U ovoj zemlji je tokom prvih sedam meseci 2022. godine ostvareno 10.3 miliona dolazaka i 54.3 miliona turističkih noćenja.

To je za 60 odsto više dolazaka i 46 odsto više noćenja nego što je zabeleženo u istom razdoblju prošle godine. Na osnovu podataka eVisitor, strani turisti ostvarili 47.8 miliona noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 6.6 miliona noćenja.

U odnosu na 2019. godinu to je 89 odsto dolazaka i 95 odsto ostvarenih noćenja. eVisitor sistem sadrži podatke o turistički prometu koji je ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima kao i u nautičkom sektoru.

Najviše turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj, Splitsko-dalmatinsko i Primorsko-goranskoj županiji.

U slučaju gradova, najviše noćenja od početka godine ostvareno je u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Umagu.

Gledano prema tržištima, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke i Velike Britanije. Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, zatim hotelima i na kraju u kampovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5175 idi na stranu