Izvor: B92

U večernjim satima, najveći grad u Dalmaciji Split bude preplavljen turistima tokom letnje sezone, a cene su i više nego "paprene".

Grupa norveških turista probala je sendvič sa krompirićima, a cena, po osobi, iznosi blizu 100 kuna (13,33evra), a pivo nešto kvalitetnije marke 45 kuna (6 evra) po osobi.

Italijani su, takođe, iznenađeni cenama hrane, jer su mislili da su, kako kažu, jeftinije u odnosu na Italiju.

''U Italiji su iste cene. Malo smo iznenađeni. Mislili smo da je jeftinije'', komentarisao je turista iz Italije.

U drugim restoranima, cena hamburgera s kuvanim krompirom, u proseku, košta blizu 100 kuna (13,33evra).

Čak i u uslužnim objektima u centru, koji nisu na "udarnoj lokaciji", cene su slične ,a radnici to opravdaju kvalitetnim namirnicama koje se koriste za pripremu hrane.

Cene morskih plodova ne razlikuju se od one uobičajene hrane koja se služi po restoranima, a sve zavisi, kako pričaju turistički radnici, od lokacije ugostiteljskog objekta, odnosno, restorana.

''Riba, morski rižoto, manistra s plodovima mora - od 80 kuna (10,67 evra) do 150 kuna (20 evra) '', govori vlasnik restorana Stipe Sikirica.

Kada hranu naruči , primera radi, petočlana porodica, sve u celosti, naravno uz piće, košta oko hiljadu kuna (133,34 evra).

Domaći turisti, ali i lokalno stanovništvo, upoznati sa "vrtoglavim" cenama morskih plodova, gde porcija jastoga u nekim restoranima košta 900 (120 evra) kuna, često naručuju poznato italijansko jelo picu, ne bi li uštedeli koju kunu više.

Međutim, radnici restorana su prepoznali štedljivost svojeg naroda, pa sada cena pice iznosi 100 kuna ili ti 13,33 evra po osobi. Ovakvo bahaćenje cenama izazvalo je nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, što potvrđuje i jedna devojka.

''Ko to može da plati? Čak i ako idemo u paru, a kamoli s decom'', komentarisala je građanka Splita Ivana, dodajući da su tokom letnje sezone to uobičajene cene.

Ona se nada da će cene, kako dalje navodi, biti niže jednom kad sezona prođe i turisti napuste grad.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.