Foto: Shutterstock/ ElenaZet
Foto: Shutterstock/ ElenaZet

Austrija pooštrava mere – važi samo za tri zemlje

Podeli

Za putnike, koji u Austriju dolaze iz Holandije, Španije ili sa Kipra od narednog utorka stupiće na snagu pooštrenje mera ulaska u zemlju, to jest oni će morati da sa sobom imaju negativan PCR test ili dokaz o potpunoj imunizaciji protiv koronavirusa.

Planirate putovanje ovog leta? Možda baš u Austriju? Ne zaboravite putno osiguranje.

Svi koji avionom budu ušli u Austriju iz te tri zemlje, a ne budu sa sobom imali dokaz o potpunoj imunizaciji ili negativan PCR test, moraće da se registruju i na aerodromu se testiraju, stoji u uredbi Ministarstva zdravlja.

Osobe koje sa sobom imaju lekarsku potvrdu o preležanom kovidu 19 u poslednja 90 dana, neće morati da se podvrgnu PCR testiranju na aerodromu. Međutim, takva potvrda može biti izdata najranije 14 dana nakon pojave prvih simptoma, odnosno pozitivnog testa.

Dalji uslov je da 48 sati pre dobijanja atesta lice nema nikakve simptome korone.

Austrija uvela kaznu na ulasku u zemlju – 90 evra

Uz to, lice sa takvom potvrdom mora imati i lekarski atest da ne postoji opasnost od zaražavanja drugih. Oni koji budu u obavezi da urade test na aerodromu, a to ne mogu zbog "posebnih okolnosti", moraju da se testiraju u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

U to spadaju, na primer, lica koja u zemlju uđu po zatvaranju centra za testiranje ili ako dođe do nedostatka kapaciteta za testiranje zbog velike navale.

Ko odbije PCR testiranje može biti kažnjen novčano sa kaznom do 1.450 evra. Inače deca do 12 godine starosti oslobođena su obaveze testiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2673 idi na stranu