Izvor: B92

Ko će ove godine voziti čamce na jezerima podno planine Zlatar, još uvek se ne zna, jer tek nakon što se stišala situacija oko promena motora na elektro pogon, a vlasnici plovila dobili odrđeni prelazni rok da ih kupe i ugrade, iz Specijalnog rezervata prirode Uvac stigla je loša vest.

"Zvaničnim dopisom smo obavešteni da pravo učestvovanja na konkursu za dobijanje dozvola rezervata nemaju pravna lica u čijoj konkursnoj dokumentaciji su navedena plovila za koja do 31. 12. 2020. godine nije plaćena naknada. U ugovoru koji smo mi prethodno potpisali, ostavljen je rok da se naknada plati do 15. januara 2021. godine, što smo mi i učinili. Platili smo 25.000 dinara do tad, međutim, niko nas nije obavestio o promenama datuma. Sada su nam ruke potpuno vezane, jer taksa nije uplaćena do kraja decembra, a nismo ni znali da je trebalo do tada. Sada, ne možemo da dobijemo dozvole za vožnju čamaca na teritoriji rezervata", izjavio je Danilo Paunović, vlasnik čamca.

Ovakva odluka Rezervata odnosi se samo na turstička plovila, ne i na čamce koje meštani koriste da dođu do svojih domova. Vlasnici plovila ističu da je ovaj potez iznenađujući i nekorektan, jer većina zarađuje za život i prehranjuje porodice na ovaj način.

"Sezona počinje 1. maja, a mi ne znamo šta da radimo. Poznato je da je planina Zlatar turistička destinacija u ekspaniziji, turisti kad dođu žele da imaju određene sadržaje , a vožnja čamcima, svakako, je svima najinteresantnija. Grupe posetilaca čak sa Zlatibora dolaze na Zlatar i ovo je veliki udarac na turističku ponudu i ne znam kome je to u interesu. Ukoliko ne dođe do nekih promena, bićemo prinuđeni ponovo da organizujemo protest", naglasio je Paunović.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.