Izvor: B92

Putovanja će se zbog pandemije koronavirusa trajno promeniti, izjavio je izvršni direktor Airbnb-a Brajan Česki, predviđajući da će ljudi više posećivati manje gradove, prijatelje i rodbinu.

Tradicionalni turizam i razgledavanje vodećih svetskih destinacija znatno će se smanjiti, kao i letovi radi poslovnih sastanaka, a prevladaće putovanja u manje zajednice, smatra Česki.

Putnici "čeznu za onim što im je oduzeto", rekao je šef Airbnb-a na konferenciji Reuters Nexta.

"Ne čeznu da vide Tajms skver, već prijatelje i rodbinu, što dugo nisu imali prilike", dodao je.

Airbnb je pandemija koronavirusa pogodila već početkom 2020. godine, kada je njegovo poslovanje u nešto više od osam nedelja potonulo 80 odsto.

Kada su vlade počele da ublažavaju mere zaključavanja, sve više putnika rezervisalo je kuće umesto hotela, što je Airbnb-u pomoglo da u trećem tromesečju neočekivano posluje s dobitkom, uz pojačano zanimanje klijenata za iznajmljivanje domova daleko od većih gradova.

Kompanija je u decembru uspešno uvrstila deonice u kotacije na berzi, a cena im je u IPO-u više nego udvostručena. U četvrtak je porasla 10 odsto, na rekordnih 187,42 dolara, navodi Reuters.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.