Izvor: B92

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i u posebnim slučajevima, a najave su da austrijski zvaničnici planiraju da uvedu stroge mere nekoliko dana pred Božić. Mere će se odnositi na restrikcije ulaska u zemlju tokom praznika.

Ulazak u Austriju iz država EU, EEZ, odnosno Švajcarske, Andore, Monaka, San Marina, Vatikana i Ujedinjenog Kraljevstva je dozvoljen bez negativnog PCR testa i karantina, pod uslovom da lica dokažu da su u prethodnih 10 dana boravila u jednoj od zemalja koja se nalazi na listi tzv. "bezbednih država" (lista A).

Ulazak u Austriju iz "trećih država" dozvoljen je isključivo ukoliko se nalaze na toj istoj listi. Ulazak iz "trećih država" koje se nalaze na listi "nebezbednih država" (lista B), a na kojoj se trenutno nalazi i Srbija, je zabranjen.

Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

Podsetimo, naši državljani ne mogu u Austriju, osim lica koja imaju regulisan boravak, kao i u posebnim slučajevima.

Dozvoljen je ulazak ukoliko putuju iz poslovnih razloga, jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja, radi početka ili nastavka studija, odnosno u cilju naučnog istraživanja, radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima, članovima osoblja diplomatskih predstavništava, zaposlenima u međunarodnim organizacijama i licima koja sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu kao i zbog planiranih važnih događaja u krugu porodice (venčanja, krštenja, rođendani, neperiodične posete životnom partneru).

Nove, oštre mere važiće za sve: Desetodnevni karantin za putnike povratnike

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da "sve navedene kategorije lica prilikom ulaska u Austriju moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata".

Bez testa i karantina - izuzetno

Foto: Depositphotos/ vkorost

"Ukoliko se ne poseduje negativan test, izriče se mera 10-dnevne samoizolacije i obavezno je da se u roku od 48 sati obavi testiranje o sopstvenom trošku. Po prijemu negativnog rezultata testa, mera samoizolacije se okončava.Pored negativnog testa, navedene kategorije lica su u obavezi da prilikom ulaska u Austriju podnesu dokaz o svrsi putovanja, odnosno dokaz da pripadaju jednoj od navedenih kategorija", stoji na sajtu Ministarstva.

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit.

Srbi zabrinuti da li će za praznike moći kućama: Krizni štab dao instrukcije

Deca do navršene desete godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Ulazak u Austriju bez testa i bez karantina moguć je u sledećim slučajevima, ali podsetimo, najbolje je da se raspitate direktno u ambasadi ili da proverite sa Ministarstvom spoljnih poslova kakvi su uslovi pred sam put, jer se pravila menjaju, a nove mere donose svakodnevno.

Pred Božić stroge mere zbog Srba i Turaka

Foto: Deposithphotos / viperagp

Austrijska vlada planira da, za vreme božićnih praznika, uvede pooštrene mere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spreči i srpsku dijasporu da putuje u otadžbinu.

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedelju dana moraće u obavezni desetodnevni karantin.

Ta mera pogodila bi povratnike iz svih susednih zemalja Austrije, ali pre svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su poreklom najveće migrantske zajednice. Ova mera trebalo bi da traje najmanje do 10. januara.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama vlade, da se "oslobode" karantina negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije. Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mera ima za cilj da se odvrate pre svega stanovnici Austrije poreklom sa Balkana i Turske od odlaska tokom božićnih praznika na odmor u domovinu. Pre svega zbog Srba, mera austrijske vlade traje do posle pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Drugi talas pandemije zatvara granice: Na redu je Srbija?

Ukoliko ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice. Iz krugova vlade ističu da ta mera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.