Izvor: B. Gigoviæ Grubiæ, Višnja Jukiæ

Autor: {"id":629003,"id_news":1709846,"name":"","surname":"B. Gigovi\u00e6 Grubi\u00e6, Vi\u0161nja Juki\u00e6"}

Zvanični podaci su da je Grčka od 1. jula, odnosno od dana kada je otvorila granice turistima, zabeležila 295 potvrđenih slučajeva među putnicima, od čega je 78 naših državljana, a mi smo tim povodom proverili kakva je atmosfera u turističkoj branši, kao i šta Grci kažu na sve to.

Iako se u Grčkoj ne bave toliko temom "zaraženih Srba sa granice", svi sa nestrpljenjem očekuju odluku o otvaranju.

Čini se da u ovom trenutku situacija sa zabranom ulaska u Grčku najviše pogađa turističke agencije, s obzirom na to da većina radi aranžmane za Grčku.

"Što se broja obolelih tiče, jasno je bilo čim su prvo za nas zatvorili granice da je taj broj veći nego u ostalim balkanskim zemljama, pre svega Rumuniji i Bugarskoj. Sada je sve izrečeno u brojevima. Iako uzorak testiranih nije bio veliki među našim turistima je bio visok procenat zaraženih", kaže Ana Nikolić, vlasnik turističke agencije na Tasosu.

Što se tiče lokalnog stanovništva, ona kaže da su svi oni svesni koliki rizik nose otvorene granice. Naravno, kako ističe, "da nisu voleli da im dolaze zaraženi turisti, jer ipak takvi turisti, iz koje god da su zemlje, treba da borave u svojoj kući, treba da komunicaraju sa njima na svakodnevnom nivou".

"Ono što su Grci želeli jeste da grčka vlada prvo blagovremeno obavesti i turiste i hotelijere o planiranim koracima i merama kako bi se na takve odluke pripremili i turisti i turistički radnici u Grčkoj. Grčki ugostitelji nisu zadovoljni takvim odnosom prema turizmu na severu Grčke koji zavisi od turista koji dolaze kopnenim putem", objašnjava Nikolić za B92.net, te dodaje:

"Drugi razlog nezadovoljstva je taj što je logično da i testirani Srbi sa negativnim rezultatima mogu da uđu u Grčku i tu nije potpuno jasno zašto nam to nisu dozvolili. Da li nemaju poverenja u testove jer se pričalo da u Srbiji negativni testovi mogu da se kupe ili nemaju poverenja u naše laboratorije i testove to ne znamo", podvukla je.

Foto: Depositphotos/ samot

Nada da će uz negativan test biti moguć ulazak državljana Srbije

"Ove brojke do 6. jula nisu toliko važne jer najviše što možemo da se nadamo jeste da nas Grci puste sa negativnim testovima. O otvaranju granice bez testova ili sa nasumičnim testiranjem na granici kao pre nema ni govora", ukazuje naša sagovornica.

Smatra da će na njihovu odluku da li će granice za nas biti otvorene, uticati najviše trenutno epidemiološko stanje u Srbiji koje nije najsjajnije i Grci to znaju.
Ostaje nam da vidimo još i kako će testiranje na sopstveni zahtev funkcionisati u privatnim laboratorijama i koliko će koštati, poručuje Nikolić.

"Kao što znate Srbija je na crvenoj listi određenog broja zemalja u regionu i šire, a kako nas u ovom trenutku najviše pogađa situacija sa zabranom ulaska u Grčku koja je omiljena destinacija naših turista, ono što nam preostaje je da sačekamo procenu Grčkog Ministarstva zdravlja od čega zavisi da li ćemo od 1. avgusta moći da putujemo u tu zemlju", rekli su za portal B92.net iz Udruženja turističkih agencija Srbije.

Agencije u obe zemlje u nezavidnom položaju

S obzirom na to da granice nisu otvorene, i da se restriktivne mere povećavaju, ni raspoloženje među grčkim hotelijerima nije optimistično. Direktor Jute, Aleksandar Seničić je u razgovoru za naš portal istakao da najveći broj turističkih agencija iz naše zemlje "radi Grčku, pa je samim tim jasno koliko je stanje loše".

"Situacija u agencijama je katastrofalna, nema novih prihoda već četiri meseca, a isto tako vlada ne baš optimistična atmosfera među grčkim hotelijerima", kaže Seničić.

Foto: Deposithphotos / petertt

On je istakao da se i kolege iz Grčke trude da traže rešenje:

"Udruženje hotelijera Grčke je poslalo zvaničan zahtev ministru turizma Grčke Harisu Teoharisu i njegovom zameniku da se skine zabrana ulaska u Grčku turistima iz Srbije i Rusije uz negativan test, kao i da se obavezno testiranje uvede svim turistima nezavisno kojim prevoznim sredstvom dolaze".

Ono što je, kako objašnjava, najveći problem jeste to da u slučaju da grčki hoteli u kojima su naše agencije uplatile novac propadnu, i agencije gube novac:

"To bi dovelo do jednog klupka koji bi, ako bi počeo da se odmotava, doveo do toga da svi budu nezadovoljni".

Ambasade nemaju odgovor na pitanje da li će, kao i pod kojim uslovima, granice Grčke biti otvorene za srpske državljane.

Podsetimo, Grčka je granice za srpske turiste zatvorila najpre do 15. jula, a kasnije tu zabranu produžila do 1. avgusta zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji.

Nova odluka očekuje se početkom sledećeg meseca.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.