Foto: depositphotos/ leungchopan
Foto: depositphotos/ leungchopan

Specijalne ponude zbog pada broja turista: Hongkong u problemu zbog protesta

Podeli

Broj turista u Hongkongu pao je za skoro 40 odsto u drugoj polovini prošle godine usled antivladinih protesta i sukoba policije i demonstranata, izvestsava agencija AP.

Odbor za turizam Hongkonga saopštio je danas da je broj gostiju koji posećuju azijski finansijski centar počeo da pada u julu kada su izbili protesti protiv predloga zakona koji dozvoljava izručenja Kini.

Tokom poslednjih šest meseci 2019. godine, broj posetilaca je pao za 39 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije. Generalno, dolasci turista su u celoj godini bili manji za 14 procenata.

Privreda Hongkonga je pala u recesiju, a ministar finansija Pol Čan je rekao na jednom forumu u ponedeljak da vlada procenjuje da će ekonomski rast za 2019. pasti na minus 1,3 odsto, što predstavlja veliki gubitak za ovaj azijski trgovinski, finansijski i turistički centar.

Najveće gubitke pretrpeli su turizam, ugostiteljstvo i maloprodaja, pri čemu je promet u prodavnicama u oktobru i novembru bio manji za 26 odsto u odnosu na iste mesece 2018. godine.

Ipak, predsednik udruženja hongkonške turističke privrede, I. K. Pang, poručio je u današnjem saopštenju, kako su preneli tamošnji mediji, da "ima potpuno poverenje" u otpornost i privlačnost Hongkonga kao svetske putničke destinacije.

Dodao je da je uprava turističkog udruženja pokrenula promotivnu kampanju sa specijalnim ponudama koje obuhvataju hotele, letove, kupovinu i atrakcije.

strana 1 od 555 idi na stranu