Izvor: B92, Beta

Berlinski zid je odvajao Istočni i Zapadni Berlin od 1961. do 1989. godine, a nakon toga je postao atrakcija glavnog grada Nemačke. Lokalni glumci su to videli kao priliku za zaradu, ali su vlasti odlučile da im to zabrane.

Na najpoznatijem prelazu iz dela grada u Istočnoj Nemačkoj u deo grada u Zapadnoj Nemačkoj u vreme Hladnog rata, imena ček-point Čarli, mogli su se videti glumci koji su obučeni u uniforme američkih vojnika kako se fotografišu sa turistima i za to traže novac, ali nemačke vlasti su odlučile da to više ne dopuste, javlja BBC.

Vlasti centralnog berlinskog distrikta Mite oduzele su licencu lokalnoj umetničkoj grupi pod imenom Fabrika plesa, zbog traženja novca od turista za slikanje, dok su umetnici izjavili da oni prihvataju samo dobrovoljne donacije za fotografije.

Foto:depositphotos/ AndreyKr

Međutim, u tajnoj operaciji policajaca koji su se predstavljali kao turisti, navodno je otkriveno da su glumci tražili po 4 evra za fotografiju i vređali one koji nisu hteli to da plate.

Mnogi stanovnici Berlina nisu srećni zbog ove "diznifikacije" grada gde se, pored ovog performansa sa fotografijama glumaca u američkim uniformama, prodaju lažne šubare sovjetske Crvene armije, gas-maske i delovi berlinskog zida.

Zabrana dolazi u trenutku kada Nemačka slavi tri decenije od rušenja zida, sagrađenog da spreči stanovnike Istočne Nemačke da prebegnu na zapad, a ček-point Čarli je bio jedini zvanični prelaz za turiste i savezničke vojnike između dva dela podeljenog grada.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.