Izvor: B92

Firenca, grad Toskane, italijanskog regiona čuvenog po svojoj lepoti, a nosi i epitet svetske prestonice umetnosti.

Foto: Jon Rawlinson/Flickr.com

Kada je 59. godine Julije Cezar osnovao, na mestu današnje Firence, naselje za stare, ljude u penziji, pripadnike svojih legija, nije mogao ni da sanja da postavlja temelje gradu koji će postati jedan od najslavnijih u svetu i u koji će dolaziti milioni posetilaca samo da bi se divili njegovim trgovima i spomenicima.

Najpoznatiji je po katedrali "Duomo", njenoj kupoli i plemićkoj porodici Mediči. Ali, malo ljudi zna da je ta ista katedrala među deset najdužih crkava u Evropi, kao i to da je Firenca još sredinom 14. veka postala prvi grad na svetu s popločanim ulicama, te da je neko vreme bila i prestonica Kraljevine Italije. Italijanska ljepotica Firenca može se pohvaliti da je iznedrila i Makijavelija te osnivača poznate modne marke "Guči".

Sam Duomo krase stotine rezbarija, kipova i mozaika, koji već vekovima dokazuju kolika je bila snaga tadašnje Firentinske Republike. Posetiocima sa ponosom pokazuje kakvi su majstori živeli i radili na tim prostorima. To se najbolje vidi i po crkvama poput Santa Marija Novel, San Lorenca te bazilike Santa Croce. Nedaleko od katedrale nalazi se možda i najpoznatiji trg, Pjaca dela sinjorija, mesto na kojem je centar firentinske političke moći, Palaco Vekio.

Foto: Steve/Flickr.com

Tu su i Neptunova fontana, kopija slavnog Mikelanđelovog Davida, te jedna od najbogatijih svetskih galerija po vrednosti umetničkih dela, "Uffizi". U samoj blizini je i Palac piti, bivša prestonica velikog toskanskog vojvode, koja je još poznata i po svojim predivnim vrtovima "Boboli".

Uskim dvorištem iz galerije "Uffuzi" može se doći do obale reke Arno i šetališta odakle se najbolje vidi Ponte vekio (Stari most), koji je najpoznatiji po velikom broju zlatara i draguljarnica koje se na njemu nalaze. On je ujedno i jedini most koji je preživio bombardovanje grada tokom Drugog svetskog rata.

Glavne šoping ulice u Firenci smeštene su na potezu od katedrale i Pjaca dela republika prema Ponte vekio. To su Vija Roma, Vija Kalimala i Vija por santa Marija u kojima se mogu naći prodavnice modnih dizajnera kao što su "Guči", "Miu Miu", "Hugo Bos" ili "Lou Jo", kao i "pristupačnije" marke poput "Konte of florens", "Zara", H&M, "Masimo Duti", "Mis Siksti", "Puma" itd. Od tradicionalne ponude koju Firenca nudi, tu su prodavnice i štandovi s proizvodima od keramike, kože i naravno neizostavnog vina. Noćni život u Firenci uglavnom se zasniva na zabavi prilagođenoj studentima, koji iz celog sveta dolaze da studiraju umjetnost i italijanski jezik.

Pušenje

U Italiji je pušenje zabranjeno u javnim zatvorenim prostorima, što uključuje kafiće, barove, restorane i klubove. Kazne su visoke i zakon se striktno sprovodi. Pušiti se sme u takozvanim pušačkim sobama, ali njih je vrlo malo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.