Izvor: B92

Popularni vlak “Ćiro” vraća se u Dubrovnik, dade se zaključiti nakon sporazuma o zajedničkom projektu 17 kilometara duge uskotračne željezničke pruge od Dubrovnika do Uskoplja što su ga u četvrtak u Dubrovniku potpisali dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i tajnik Udruge prijatelja uskotračne željeznice bez granica Ivan Boban.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Županija i Udruga će, prema sporazumu, surađivati kod zaštite trase “starog Ćira“ kao kulturno-povijesne baštine najjužnije županije, kod osmišljavanja i organiziranja komercijalno-turističkih sadržaja, te prilagodbe prostornoplanske dokumentacije koja će omogućiti realizaciju ovog projekta i njegovu kandidaturu za novac iz fondova EU-a.

Deset vagona

Udrugu je osnovao Marko Bradvica koji je i financirao planove i elaborat za ovaj projekt. Koristit će se i dokumentacija iz 1989. godine u CIP Prometnom institutu u Beogradu.

Članovi Udruge surađuju i s bivšim zaposlenicima “Ćira“ te skupljaju opremu za signalizaciju i opremu s lokomotiva, kako bi ih iskoristili za izradu suvenira. Ideja o obnovi stare uskotračne pruge koja je iz luke Gruž, gdje se na mjestu današnjeg autobusnog kolodvora nalazio Željeznički kolodvor Dubrovnik, prolazila istočnim obroncima Srđa preko Brgata, a potom se preko Ivanice u susjednoj BiH razdvajala prema Mostaru te spuštala Konavoskim poljem prema Igalu, Herceg Novom i Zelenici, stara je već desetak godina.

Za povratak “Ćira” zainteresirani su i Crnogorci. Krajnji cilj je, ističe predsjednik konavoske udruge Prijatelja uskotračnih željeznica bez granica Marko Bradvica – obnova tj. ponovna izgradnja uskotračne željezničke pruge kojom bi prometovale dvije kompozicije vlaka s po deset vagona i na kojoj bi posao s obje strane granice našlo četrdesetak ljudi.

Vožnja “Ćirom” obavijenim dimom nesumnjivo bi bila prava turistička atrakcija, a razvila bi turistički nerazvijena mjesta. Već sam ulazak “Ćira”, uz zvižduk sirene, u obnovljene željezničke postaje privukao bi i turiste, ali i domaće ljude da osjete dašak prošlih vremena. Primjeri iz svijeta

Obnavljanje željeznica uskog kolosijeka u turističke svrhe već je odavno viđena stvar. Nadaleko poznata višednevna turistička ruta kaubojskom parnjačom između Duranga i Silverstona u američkom Coloradu uz cijene i do 300 dolara, izleti između Antonita i Chama u Meksiku ili Litvanska dionica Anykščiai i Rubikiai, uz britanske ili francuske povijesne vlakove, samo su dio uskotračnih pruga koje se turistima nude u svijetu. Brzina i do 15 km na sat

Obnove starih vlakova su se već dosjetili i u Bosni i Hercegovini gdje u takve projekte do sada uloženo oko 6 milijuna eura. Naime, u Banovićima i u Višegradu djelomično su obnovljene dvije uskotračne pruge, pa vlakovi tamo kroz šume vijugavom prugom voze brzinom od “punih“ 15 kilometara na sat

Gabrijela Bijelić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.