Izvor: B92

Sa aerodroma „Konstantin Veliki” u prvih sedam i po meseci prevezeno isto putnika kao u celoj 2009. godini

Izvor: Politika

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ ostvario je u toku ove godine izuzetne poslovne rezultate. Do sredine avgusta, za sedam i po meseci, najviše zahvaljujući novouvedenim avio-linijama, usluge niške vazdušne luke koristilo je 16.000 putnika iz Niša i okolnih gradova na jugu i jugoistoku Srbije. Ovo je juče na konferenciji za novinare rekao Dragan Bugarinović, direktor aerodroma u Nišu, istakavši da je interesovanje za letove iz Niša i dolaske avionom u Niš znatno povećano:

– Ostvareni broj putnika do sredine avgusta je isti kao i cele prošle godine. Povećanju broja korisnika naših usluga najviše je doprinelo uvođenje linije kompanije „Vind džet“ između Niša i aerodroma „Forli“ pored Bolonje, ali i uspostavljanje avio-veza do mnogih gradova u Evropi preko podgoričke vazdušne luke i saradnja grada Niša sa kompanijom „Montenegro erlajns“ iz Crne Gore. Osim do Bolonje i preko ovog grada u Italiji veze sa 30 gradova u Evropi, Niš je presedanjem u Podgorici povezan avio-saobraćajem i sa Bečom, Rimom, Londonom, Moskvom, Frankfurtom i Parizom.

Na aerodromu „Konstantin Veliki“ planira se, takođe sa „Montenegro erlajnsom“, ali i drugim zainteresovanim kompanijama, uspostavljanje direktnih veza između Niša i gradova u Evropi, rekao je Bugarinović:

– Jedini problem je to što se na linijama iz Niša preko Podgorice za destinacije u Evropi mora presedati. Zato nastojimo da pronađemo pravo rešenje i kroz saradnju sa kompanijama koje već rade analize srpskog tržišta uspostavimo direktne linije iz Niša do onih gradova za koje postoji najviše interesovanja stanovnika ovog dela naše zemlje. Verujemo da ćemo do kraja godine uspeti da bar jedna od linija sa crnogorskom kompanijom bude bez presedanja – istakao je Bugarinović.

Koliko je aerodrom „Konstantin Veliki“ u dobroj poziciji govori i činjenica da je od Evropske unije stigla donacija od 150.000 evra za stvaranje i unapređenje uslova za aviosaobraćaj iz Niša. Obezbeđena je o montirana najsavremenija oprema za detekciju prtljaga i otkrivanje narkotika i eksploziva čime se ostvaruju vrlo visoki kriterijumi bezbednosti za putnike i putovanja. Takođe, ističe Bugarinović, srpska ministarstva za infrastrukturu i ekonomiju pripremaju posebnu pomoć za nišku vazdušnu luku. Master planom niški aerodrom je na listi od dva primarna u našoj zemlji i uz beogradski država Srbija će najviše ulagati upravo u razvoj „Konstantina Velikog“.

– Imamo izuzetno dobru saradnju i sa aerodromom „Nikola Tesla“ u Beogradu od kojeg smo dobili znatan deo opreme, ali i koji organizuje besplatnu obuku kadrova i za naše potrebe. Takođe, beogradski aerodrom realizuje i brojne radove na našem kako bismo bili osposobljeni za sve vrste saobraćaja – rekao je Bugarinović.

Niški aerodrom osim povećanja broja putnika za više od 25 odsto ostvario je značajne rezultate u prvih sedam i po meseci i u kargo saobraćaju. Prevezeno je oko 820 tona robe, što je u poređenju sa prethodnim periodom više nego ukupno u tri poslednje poslovne godine.

Toma Todorović

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.