Ostrvo uvodi nova pravila: Od aprila samo 1.200 posetilaca dnevno

Japansko ostrvo Iriomote u prefekturi Okinava na jugu Japana, od aprila će moći da primi samo 1.200 posetilaca dnevno, kako bi se sprečio "preterani turizam" koji ometa svakodnevni život stanovništva i narušava lokalni ekosistem, saopštila je danas vlada te prefekture.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

09:53

Ostrvo uvodi nova pravila: Od aprila samo 1.200 posetilaca dnevno
Foto: Shutterstock / BlueOrange Studio

Cilj lokalne vlade je da broj turista na ostrvu poznatom kao "Galapagos istoka" ograniči na 330.000 godišnje, prenosi Kjodo. Ostrvo je popularno zbog prirodnih lapota, ali i zbog posebne vrste divljih mačaka koje samo tu žive. Mere za sada nisu obavezne, ali su nadležni pozvani na saradnju.

Pre pandemije koronavirusa, na ostrvo, koje ima oko 2.400 stanovnika, godišnje je dolazilo oko 300.000 posetilaca. Zbog prevelikog broja turista dolazilo je do problema kao što su nestašica vode i saobraćajne nesreće u kojima su stradale ugrožene divlje mačke.

Centar za zaštitu divljih životinja Iriomote 2008. godine je procenio da je populacija divljih mačaka u opadajućem trendu i da je na ostrvu ostalo samo oko 100 jedinki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: