Doplate za letovanja - koja su prava putnika?; "Stavljate ih pred svršen čin VIDEO

Turističke agencije moraće da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su uplatili svoje letnje aranžmane, od 30 i više evra za čarter letove. Razlog je oscilacija cene nafte. Po kom osnovu agencije imaju pravo da povećaju cenu iako je uplata već legla, a ugovor zaključen? Da li putnici mogu da traže da im se vrati ceo iznos ako im novoformirana cena ne odgovara?

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

11:10

Doplate za letovanja - koja su prava putnika?;
Foto: Shutterstock/motive56

Kako je istakao Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencije Srbije za TV Prvu postoji nekoliko zabuna.

"Prva zabuna - jeste kupljeno, vi ste uplatili, ali edukacijom moramo da naučimo ljude da svaka uplata ima mogućnost da se podigne za nekih osam posto, koliko Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava. Ovde se ne radi o tome, nije poskupeo osnovni paket, već se radi o čarter letovima. U pitanju je posebna vrsta turističkih putovanja koja se ugovaraju ad hoc. Uvek su bili i uvek će biti vezani za cenu goriva", rekao je on i dodao da je sve to pravosnažno i u skladu sa zakonom.

"Ne mogu agencije podizati cene, a da to niko drugi ne može da vidi i proveri. Svesni smo u kom vremenu životu", rekao je on.

Kako je istakao, cena avio-goriva je značajno više poskupela i ovog trenutka avio-kompanije moraju da podignu cene.

"A sve te posledice se prelivaju i na putnika", zaključio je Seničić.

"Putnik može da otkaže u bilo kom trenutku, ali je pitanje koliko vremenski u odnosu na trenutak kada putuje i da li će platiti neke penale ili ne", rekao je.

Putnici su se proteklih dana zatekli u neprijatnoj situaciji, jer su im avio-kompanije javile kolika će doplata biti samo nekoliko dana pred put:

"Stavljate putnika pred svršen čin", saglasan je Seničić i objasnio je da nema mnogo izbora.

Kako je rekao za TV Prvu, za iznos do osam posto, saglasnost putnika nije potrebna, jer je u pitanju međunarodna regulativa koja je ovde implementirana.

"Ono što putnici ne razumeju jeste da turistička agencija ne može da prihvati ovaj trošak na svoja leđa - one jedan deo doplata preuzimaju na sebe, bile bi i veće od ovih iznosa, ali ne postoji prostor u zaradi turističkih agencija koje bi mogli da pokriju ovako velike doplate."

Kako bi u nastavku sezone, stvari lakše funkcionisale, u narednom periodu će se saznati cena doplate za julske čarter-letove.

"Do 10. juna ćemo znati koliko će doplate biti u julu. Omogućavamo putnicima izbor. Cene neće biti mnogo jeftinije", rekao je i dodao da su trenutne doplate od 30 evra za Grčku, 40 za Tursku i 50 evra za Egipat.

"Turizam nije trgovina, uslugu dobijate na odloženo, to pravi zabunu", rekao je na kraju Seničić.

Saznajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: