Strah od novog soja korone: Širom Evrope "pljušte" zabrane Velikoj Britaniji

Belgija se pridružila Holandiji u zabrani letova iz Velike Britanije, a takođe je prekinula i železničke veze u pokušaju da novi soj koronavirusa, koji se raširio južnom Engleskom, ne dođe do Belgije. To će uraditi i Italija i Austrija. Takođe, i Francuska razmatra da zabrani sve letove iz Velike Britanije.

Izvor: B92

Nedelja, 20.12.2020.

14:12

Strah od novog soja korone: Širom Evrope
Foto: depositphotos/ssuaphoto

Premijer Belgije Aleksander de Kro je danas rekao da naredba stupa na snagu u ponoć "iz predostrožnosti".

"Postoje mnoga pitanja o ovoj mutaciji, koja je možda stigla na kontinent. Nadam se da ćemo do utorka znati mnogo više", rekao je De Kro. Holandija je već zabranila letove iz Britanije najmanje do kraja godine.

Dve države Beneluksa reaguju na strože restriktivne mere koje su već uvedene u Londonu i okolnim oblastima, nakon što je premijer Boris Džonson rekao da je novi soj virusa za 70 odsto zarazniji nego stari, mada ne i smrtonosniji.

Što se Francuske tiče, zvanična odluka bi mogla da bude saopštena danas u toku dana, dodao je BFM, ne citirajući izvore, dok zvaničnici francuskog ministarstva saobraćaja nisu bili dostupni za komentar.

Italija je još jedna u nizu zemalja koja planira da obustavi letove za i iz Britanije zbog straha od novog soja koronavirusa koji je tamo otkriven, napisao je ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo na Fejsbuku.

"Kao vlada imamo dužnost da zaštitimo Italijane, iz tog razloga, nakon što smo obavestili britansku vladu, zajedno sa Ministarstvom zdravlja spremamo se da potpišemo uredbu o obustavljanju letova za Veliku Britaniju. Naš prioritet je da zaštitimo Italiju i naše sunarodnike", istakao je Di Majo.

Austrija se pridružila ovim zemljama, pa će doneti odluku o zabrani ulaska u zemlju putnicima sa letova iz Velike Britanije. Naime, austrijsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da će uskoro biti izrečena zabrana sletanja aviona iz VB, i da se na tome trenutno radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: