Najviši lift na svetu: Uz stenu do najlepšeg pogleda na nacionalni park VIDEO

Staklena kabina pruža turistima mogućnost da uživaju u pogledu na prelepu prirodu kineskog nacionalnog parka.

Izvor: B92

Subota, 09.11.2019.

13:04

Najviši lift na svetu: Uz stenu do najlepšeg pogleda na nacionalni park VIDEO
Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial

Lift Bailong (Lift sto zmajeva) nalazi se u Nacionalnom parku Džangđiađie u Kini. Ovo je lift koji dostiže najveću visinu na svetu, na otvorenom, i to 326 metara.
Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial
Lift se podiže uz liticu Vulingiuan, a kako je su stranice staklene, pogled iz lifta je neverovatan na zelenu površinu kojom je prekriveno područje.
Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial
Osim što je najviši, ovo je i najteži lift na otvorenom, a izgradnja je trajala od 1.999 do 2002. godine. ovaj projekat je izazvao mnoge diskusije o bezbednosti, ali i o prirodnoj sredini koja je postavljanjem lifta direktno narušena. Šine uz koje se lift izdiže ugrađene su u stenu, a do vrha je potrebno oko minut, dok je pre bilo potrebno više od sat vremena vožnje kako bi turisti uživali u pogledu na peščane stene koje su uvrštene na Uneskovu listu svetske baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: