Naš Beograd jeste najpoznatiji, ali nije jedini: U SAD ih ima čak pet

Najpoznatiji Beograd u Sjedinjenim Američkim držama je onaj u Montani koji broji oko četiri hiljade stanovnika. Ima i onaj u Misuriju, koji se smatra varošicom od dve hiljade stanovnika i koji je poznat širom SAD po neobičnim pojavama i duhovima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2018.

09:30

Naš Beograd jeste najpoznatiji, ali nije jedini: U SAD ih ima čak pet
Beograd, Montana / screenshot

Istina je da su naši ljudi kumovali nazivu gradova, ali danas niko od Srba ne živi u njima. Kraljevina Srbije je davnih dana bila jedan od investitora izgradnje tamošnje pruge, zbog čega su Amerikanci iz Montane svom gradu dali ime Beograd po srpskoj prestonici.
foto: screenshot/youtube
U Nebraski postoji i selo Beograd od 134 stanovnika, a u Mejnu još jedan gradić koji je Beogradom nazvao Džon V. Dejvis koji je putovao Evropom u 18. veku i koji je navodno bio oduševljen oslobođenjem Beograda od Turaka. Kada se vratio u SAD po objavljivanju referenduma za imenovanje novoosnovanih gradova u državi Mejn predložio je da se jedan od njih nazove Beograd.

I poslednji na listi američkih Beograda je u Minesoti, a najpoznatiji je po najvećem spomeniku u obliku vrate i kao varošica američkih penzionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: