Četvrtak, 12.07.2018.

11:30

Egzotična grčka ostrva prekoputa Lefkade, Krfa i Halkidikija

Grčka ima preko 1.400 ostrva od kojih je samo 227 naseljeno, a tek sto ostrva ima preko 78 stanovnika. Najznačija i najveća ostrva su Krit, Evija, Rodos i Krf, ali hajde da malo pažnje posvetimo onim slabo poznatim, koja nisu ništa manje lepša u odnosu na veća ostrva.

Izvor: B92

Egzotična grčka ostrva prekoputa Lefkade, Krfa i Halkidikija

Meganisi

Meganisi / thinkstock
Malo ostrvo velikog srca. Autentičan, gostoprimljiv i romantičan Meganisi se karakteriše kao tirkizni beg od stvarnosti. Nalazi se prekoputa Skorpiosa i tek četiri nautičke milje od Nidrija na Lefkadi. Karakterišu ga uvalice sa pećinama u kojima je zadovoljstvo plivati, a legenda kaže da se tu nalazi i pećina kiklopa Polifema kog je, pošto ga je napio vinom, oslepeo Odisej.

I u moderna vremena pećine su bile važne za ovo ostrvo. Tokom Drugog svetskog rata u jednoj od njih na zapadnoj strani ostrva se krila i podmornica Papanikolis, a danas je upravo ta pećina najveća atrakcija, pa se tako u njoj može uvek videti nekoliko brodića i kupača.

Inače, ostrvo čine tri sela deleći 1.093 stanovnika koliko čini populaciju ostrva. Katomeri, Spartohori, Bati imaju tri prirodne luke, a mesta čine lavirinti malih kolovoza i belih kamenih kućica. Nije neobično videti i žene koje hodaju ulicama u tradicionalnim nošnjama kojih se nikako ne odriču.
  • Pet najpoznatijih plaža su Limonari, Elja, Lutrolimni, Aterinos i Fanari. Sa severne strane obale nalaze se Pasumaki, Kehrinias, Ambelaki, Spilja, Roka i Agios Joanis.
  • Oko ostrva Meganisi postoji još nekoliko malih ostrva, kao što je Skorpidi, Tilja, Kitros, Sparti i Petalu do kojih možete doći čamcima, a gde vas očekuju fantastične uvale.
  • Kako stići? Od Nidrija sa Lefkade ide trajekt na svaka dva sata. Takođe, brzim brodom od Krfa, Patre i Ioanine.

Otoni

Otoni / thinkstock
Otoni ili Fanos, najveće među Malim ostrvima nalazi se na najzapadnijem delu grčke teritorije, 12 nautičkih milja od Krfa. Idealno je za miran odmor, ribolov, biciklizam i planinarenje. Nekada je ostrvo bilo granica na kojoj su se zaustavljali brodovi koji su išli ka Jadranu i nazad. Italijani su mu dali ime Fanos, što u prevodu znači lampa, verovatno zbog njegovog značaja na putu ka Jadranu. Otoni ima tek 663 stanovika, a impresivna priroda, tirkizna voda i geološke formacije neobičnog oblika ostaviće vas bez daha. Prema grčkoj mitologiji, Nausikaja je ovde srela Odiseja koji se nasukao, pa ga je odvela svom ocu.

Jedinstveno kupanje očekuje vas u pećini Kalipsus, na severnoj strani, koja je od 10 do 15 metara širine i 20 metara dužine. Do većine plaže možete doći uglavnom brodom, tek na jednu peške. Radi se o plaži Fiki na jugu na kojoj je, prirodno i najviše ljudi.

Diaporos

Diaporos / thinkstock
Pripada grupi ostrva u kojoj se nalaze Kalogria, Ambelici, Kalamonisia, Prasonisi, Peristeri i Agios Isidoros. Egzotično ostrvo sa tirkiznim morem, mirnim plažama, netaknutom prirodom. Upravo na ovom ostrvu vikendice poseduje deset poznatih tajkuna iz Soluna, a magično izvajane plaže podigle su cenu zemljišta na 60 hiljada evra za jedan hektar. Idealno je mesto za one koje poseduju brodove ili jahte, a ako nemate ni jedno ni drugo do ostrva možete stići u dogovoru sa ribarima iz mesta Vurvuru na Halkidikiju.

Drenia

Drenia / thinkstock
Radi se o četiri stenovita ostrva istočno od Amuljanija na Halkidikiju. Feti, Artemi, Pena i Frizi zajedno se zovu Magareća ostrva (Gaiduronisja). Čim kročite na neko od ovih ostrva imaćete utisak da ste na Bahamima – tirkizno more, neverovatne stene za skakanje, mnogo malih uvalica, a svuda se ide peške. Do ostrva se stiže iz Uranopolisa ili Amuljanija čamcem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: