Pirot / thinkstock
Pirot / thinkstock

Prelepa srednjovekovna srpska tvrđava konačno otvorena za turiste

Podeli

Srednjovekovna tvrđava Momčilov grad u Pirotu, koju mnogi zovu i pirotski Gradić, danas je svečano otvorena posle višemesečne rekonstrukcije.

Vrpcu su presekli ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša Ljiljana Berić.

U pitanju je projekat iz prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska. Partner na projektu je Pirotu bila opština Montana. Ukupna vrednost projekta je 690.000 evra, a vrednost dela projekta za Pirot je nešto više od 400.000 evra.

Popović je istakao da ovakav model prekogranične saradnje treba da bude primer i za druge gradove kako da čuvaju kulturnu baštinu. "Narod koji nema svoju istoriju sigurno je da neće imati ni svoju budućnost. Ovo je divan projekat. Sve čestitke gradonačelniku i njegovom timu što su uspeli da u ovim vremenima obezbede sredstva iz EU iz prekogranične saradnje i to je model koji mnogi mogu da prmenjuju", kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, Tvrđavi treba dodati nove tehnologije i uvesti virtuelne ture, kako bi "ovu lepotu približili turistima".

Nova ulaganja u Tvrđavu najavio je gradonačelnik Pirota.

"Ova Tvrđava je simbol grada i svedoči o istoriji Pirota. Nadam se da će dobiti potpuno novi život i da će dati novi doprinos turističkoj ponudi grada. Nadam se da ćemo još više novca uložiti u Tvrđavu u narednom periodu - u nove audio-vizuelne sadržaje, suvenirnicu...", rekao je Vasić.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša Ljiljana Berić je rekla da posle rekonstrukcije Tvrđava izgleda "savršeno".

"Bilo je jako važno da se ova Tvrđava obnovi, jer nepokretna kulturna dobra i kulturna baština predstavlja jedan neobnovljiv resurs. Kada to jednom nestane, više ga ne možete obnoviti", upozorila je Berićeva.

Radovi na rekonstrukciji trajali su 16 meseci.

Pretpostavlja se da je Gornji grad Tvrđave građen u vreme kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka, pre Kosovskog boja.

U Pirotu ovu tvrđavu zovu Momčilov grad zbog verovanja da je nju gradio vojvoda Momčilo. U zidinama Tvrđave su snimani i kadrovi filma "Boj na Kosovu".

strana 1 od 245 idi na stranu