Izvor: B92

Nemački ugao, Bauhaus i Kraljevstvo vrtova - dobrodošli u nemačke predele koji će vas svojim duhom, inspirativnim pričama i živopisnim gradovima ostaviti bez daha.

Nemačka znači raznolikost.

Svaki grad, svaka regija, svaki pejzaž su drugačiji i u svakom postoji beskonačno mnogo stvari koje treba otkriti.

Nemački duh se može naći u oko 25.000 dvoraca i palata, može se uživati u prekrasnim starim gradovima i može se osetiti u istorijskim pozorištima i operskim kućama.

Mnogi dragulji se nalaze tamo gde ste ih najmanje očekivali. Zato vas danas vodimo na veoma neobično putovanje kroz Nemačku, koje će vam, obećavamo, ostati u pamćenju.

Desau: Duh Bauhausa

Foto: GBTB/Julia Nimke

Zgrada Bauhaus je jedan od najvažnijih svetskih spomenika modernog graditeljstva, a od 1996. godine se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine zbog svoje neobične vrednosti, zajedno sa Kućom majstora u Desauu i građevinama Bauhausa u Vajmaru. Istovremeno sa zgradom Bauhaus, grad Desau je Valteru Gropijusu naložio da izgradi tri para identičnih kuća za majstore Bauhausa koje su simbol moderne arhitekture i jednu kuću za direktora

Esen: Rudnik uglja

Foto: GNTB/Julia Nimke

Industrijski kompleks rudnika uglja Zollverein veliko je nekadašnje industrijsko nalazište u gradu Esen. Upisan je na Uneskovu listu svetske kulturne baštine 2001. godine i predstavlja jednu od tačaka evropskog puta industrijske baštine.

Ovuda su nekada dominirale visoke peći i rudnici uglja, a vremenom je ta industrijska zona doživela "zelenu transformaciju" i postala zanimljiva turistička atrakcija

Herne: lokalni muzej

Foto: GNTB/Julia Nimke

Lokalni zavičajni muzej "Unser Fritz" je jedna od tri lokacije Emšertal muzeja o društvenoj istoriji gradova Herne i Vanne-Eickel. Godine kada je Vanne-Eickel osnovan (1926. godine) osnovan je kao lokalni muzej. Posle nekoliko selidbi, danas se nalazi u nekadašnjoj osnovnoj školi Herne.
Sigurni smo da ćete ogladneti nakon ture po muzeju, pa je vreme za predah uz omiljene nemačke kobasice.

Predivna palata u Postdamu

Foto: GNTB/Julia Nimke

Sansusi palata je ušuškana, prelepa palata zamišljena kao kraljeva oaza za odmor. Poznata je po terasastim vrtovima, staklenicima i manjim građevinama poput fontana, hrama prijateljsva, kineske kule.

Izgradnju ove rokoko palate je naredio Fridrih Veliki u periodu od 1745-1747. godine, čije se telo i nalazi u parku ovog dvorca što je i bila njegova želja.

Desau Verlic: Kraljevsto vrtova

Foto: GNTB/Julia Nimke

Sa baštama u klasičnom engleskom stilu i važnim zgradama, Kraljevstvo vrtova Desau Verlic je jedan od najvećih kulturnih pejzaža Evrope. Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine od 2000. godine.

"Kraljevstvo vrtova je mesto koje me dirne, očarava i, posle napornog dana, daje mi snagu i mir“, kaže turistički vodič Inge Gerds. Kraljevstvo vrtova za nju nikada nije izgubio svoj šarm, koji je najbolji u tihim letnjim večerima ili dugim zimskim šetnjama.
"To je za mene jedno od najlepših mesta na svetu", odlučna je ona.

Koblenc i Nemački ugao

Koblenc, jedan od najlepših gradova Nemačke, smestio se na ušću reke Mozel u Rajnu. Simbol grada je spomenik koji se nalazi na samom ušću, a koji se zove Nemački ugao. Posvećen je ujedinjenju Nemačke u 20. veku i u okviru njega, najimpresivnija je monumentalna statua cara Vilhelma I.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.