Ilustracija/Foto: depositphoto/Patryk_Kosmider
Ilustracija/Foto: depositphoto/Patryk_Kosmider

U Grčku ćemo i pre nego što smo mislili i izgleda bez testa na kovid-19

Podeli

Mnogi građani Srbije sa nestrpljenjem čekaju da Grčka objavi da će granice za strane turiste otvoriti i pre roka, a što bi izgleda i moglo uskoro da se desi.

Naime, Grčka žuri da spasi turističku sezonu koju je posebno pogodila pandemija koronavirusa. Profesionalci u turističkom sektoru sa nestrpljenjem očekuju zvanične izjave u vezi sa bezbednosnim merama i podsticajima, kako bi počeli sa radom i otvorili sezonu bez gubitaka.

Brojni turisti tako već su spakovali kofere i proveravaju datume letova i svakodnevno prate situaciju i vesti koje govore o otvaranju graničnih prelaza. Svi se pitaju: Kada će Grčka otvoriti svoje granice za strane turiste?

Ono što je sigurno, bar za sada, da će za strane turiste Grčka da otvori vrata 1. jula, kako je najavio premijer te zemlje Kiriakos Mitsotakis prošle sedmice. Međutim, grčki mediji navode da bi granice mogle i pre tog datuma da budu otvorene.

Ilustracija/Foto:Arsty.  /Depositphotos
Ilustracija/Foto:Arsty. /Depositphotos

"Grčka vlada je odlučila da otvori grčke granice za turiste iz Evropske unije, šengenskog prostora i Izraela do 1. jula, možda i ranije polovinom juna", prenose mediji pozivajući se na vladine izvore.

Grčke zdravstvene vlasti već su odobrile vladine planove za otvaranje granica za strane turiste. Koji će na kraju datum biti odlučiće premijer Grčke, navodi portal Keeptalkinggreece.

Ako se premijer odluči za raniji datum, to znači da će i sezonski smeštaj biti dozvoljen za otvaranje pre 1. jula. U skladu sa poslednjim medijskim informacijama, rezervacija smeštaja biće moguća još od 8. juna.

Ilustracija/Foto:lucianbolca /depositphotos
Ilustracija/Foto:lucianbolca /depositphotos

Izgleda da nakon otvaranja granica neće biti potreban negativan test na Covid-19, jer je, navodi portal, nedavno Evropska komisija preporučila da države izbegnu diskriminaciju.

Optimistične procene navodno govore o 7-8 miliona turista koji će svoj odmor provesti u Grčkoj, što je znatno manje u poređenju sa 34 miliona u 2019. godini.

U utorak uveče, šef civilne zaštite Nikos Hardalias najavio je da će putovanje na ostrva ponovo početi 25. maja. U međuvremenu, Bugarska, Rumunija i Srbija saglasile su se da sa Grčkom od 1. juna olakšaju putovanje.

strana 1 od 334 idi na stranu