Izvor: RINA

Kao jedan od lidera u Evropi kad je u pitanju seoski turizam svakako je Slovenija.

Janko Zupanec svoju viziju gradi već nekoliko decenija i uspeo je od svog imanja da napravi pravu turističku atrakciju.

"Priroda jeste fascinantna i to je dovoljno da se gost privuče, ali morate imati sadržaj koji će ga zadržati kod vas. Šetnja medju deblima je prava atrakcija, postavili smo most od sibirskog bora dugačak 120 metara, koji kroz šumu ide tako krivudavo da nijedno stablo nije bilo posečeno", kaže Janko za RINU.

Osim "seljačkim turizmom" kako u Sloveniji zovu ovu granu, Janko se već godinama unazad uspešno bavi stočarstvom i povrtarstvom. Gosti koji dođu na njegovo imanje, oduševe se autohtonom vrtom svinja.

"To je krškopoljsko prase, kroz čije prirodno stanište i prolazi most od sibirskog bora. Ljudi dok šetaju kroz stabla, dole ispod vide svinje. Na pola puta postavili smo čak i automat koji izbacueje loptice sa hranom za prasiće. Naučeni na zvuk mehanizma samog automata odmah dotrče sa svih strana svoga velikog tora", ističe ovaj Slovenac.

Na njegovom imanju se u plasteniku se primenom akvaponije uzgaja zelena salata, dok ispod poda samog plasetnika u svežoj vodi plivaju šarani i po koja albino kečiga.

Sve to, ali i još mnogo toga, kako već izgrađenog, kao što su vinski podrum i bazen u kome se može plivati zajedno sa ribama ili samostalni uzgoj šitake pečuraka usred šume tako i onoga što je u procesu izgradnje kao što je toranj visine 25 metara, čini turističku kmetiju Pomonu jedinstvenom turističkom destinacijom slovenačkog sela, koje se po mnogo čemu razlikuje od sela na koje smo mi navikli.

Podeli: