foto: getty
foto: getty

Želite li nešto drugačije? Najbolje lokacije za jedrenje u Evropi

Podeli

Sidrenje u idiličnim zalivima. Udari u azurno plavo more i osvežavajući pad. Topli vetar koji ispunjava jedra na putu do sledećeg čarobnog mesta. Piće i večera na brodu pod zvedama. Nežno ljuljuškanje koje vas uspavljuje. I sutradan sve ispočetka.

Letovanje na jedrilici je pasoš za drugi vodeni svet gde sve „kopnene“ brige vetar jako brzo oduva. Brod se može zakupiti, a dok neki preferiraju pomoć skipera i posade drugi vole da preuzmu ulogu u plovidbi i podele iskustva sa ekipom. Od toliko mora na ovoj planeti, gde se upustiti? Predlažemo neke obližnje destinacije koje su idealne za one željne jednog potpuno drugačijeg letovanja.

Grčka

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zemlja sjajnog mora i naizgled više ostrva nego zvezda na nebu. Sunčane plaže, tirkizno more, maslinjaci, pusti zalivi, rustične luke sa belim kućicama i bugunvilijama. Grčka je savršena scenografija za jedrenje. Jonsko more sa kapetanom Kefalonijom na jugu i kapetanom Krfom na severu, nude nam nežne vetrove i laganu plovidbu na zapadnoj obali Grčke. Šarmantna sela kao što su Kioni na Itaki ili Fiskardo na Kefaloniji su mesta koja na tom potezu morate posetiti.

Snažniji vetrovi očekuju vas u Kikladima, istočno od kopna ka ostrvima kao što su Mikonos, Ios i poplavljeni krater Santorinija, te predstavljaju izazov i za iskusnije mornare. Dalje ka istoku, ostrva Dodekanez sa turske obale nude kompromis – od Rodosa severno preko Kosa, Kalimnosa, Lipsija i Patmosa pružaju tradicionalniju Grčku.

Još jedna popularna oblast za jedrenje su Sporadi severno od Atine, a slikovita ostrva poput Skijatosa i Skopelosa na kojem se snimala „Mamma Mia“ sigurno će biti zanimljive luke za pristajanje.

Južno od Atine nalazi se Saronski zaliv, odnosno područje mnogo laganijeg jedrenja, a istorijska Egina, romantična Hidra i kosmopolitski Poros centar su ovog zaliva, a i jako popularne turističke destinacije sa bacanje sidra.

Kako stići?

  • Za Jonsko more iz Preveze
  • Za Saronski zaliv iz Atine
  • Za Sporade iz Volosa
  • Za Dodekanez sa Kosa i Rodosa
  • Za Kiklade sa Mikonosa ili Santorinija koji imaju lokalne aerodrome

Turska

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Epicentar jedrenja u Turskoj je Bodrum, međunarodno odmaralište na severnoj obali zaliva Gokova. Lagano jedrenje dovešće vas do čudesnih zaliva kao što je Gumusluk ili uvalica sa drvenim dokovima lokalnih restorana kao što su Ćokertme ili Amazon Creek.

Zaliv Hisaronu krije šarmatne gradove na obali kao što su Datča, Selimje i Bozburun, kao i mnogo, mnogo tihih sidrišta. Jedrenje na istoku obećava prolazak pored živahnog Marmarisa nakon čega slede mirne vode i nežna plovidba u zalivu Fetije, koja se prosto rasipa osamljenim uvalama i rustičnim tavernama. Na čelu zaliva su gradovi Goček i Fetije koji su idealni za trgovinu tepiha i domaćih proizvoda.

Kako stići?

  • Međunarodnim letom za Bordum ili Dalaman

Hrvatska

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Jadranski dragulj pun je istorijskih gradova, slikovitih luka i pametnih marina, pustih ostrva i to sve u jednom paketu na severnom Mediteranu.

Od Pule do srednjovekovnog Dubrovnika, hrvatska obala nudi bogatstvo mogućnosti plovidbe sa pouzdanim popodnevnim vetrom i više od 1.100 ostrva za istraživanje.

Dalmatinska obala južno od Splita pruža vam obilazak Brača, Hvara, Visa i Korčule, a na tom potezu videćete sve od tihih uvala do mediteranskih gradića.

Kako stići?

  • Kolima ili avionom do Dubrovnika, Splita, Pule ili Zadra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu