Izvor: B92

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija raspisala je konkurs za izbor najboljeg turističkog sela na svetu.

Nakon Mokre Gore, koja je već ponela tu titulu, u konkurenciji će se sada naći zlatiborsko selo Gostilje.

Zlatiborci su odlučili da Gostilje kandiduju za titulu najlepšeg sela na svetu zbog svega što ćemo navesti u daljem tekstu.

Naime, osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

Turističko udruženje Gostilje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje.

Pored toga, Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečje igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija.

U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

Turistički razvoj sela, koji podrazumeva inovativan pristup u turizmu istovremeno štiteći lokalnu zajednicu, tradiciju i nasleđe u skladu sa ciljevima održivog razvoja, čine selo Gostilje idealnim kandidatom za konkurs za najlepše turističko selo.

Da li će titula za najbolje selo stići ponovo u zapadnu Srbiju i zašto baš Gostilje treba da se okiti ovim laskavim priznanjem?

Šta meštanima Gostilja znači kandidatura sela i šta ukoliko Gostilje osvoji nagradu?

Milan Tucović, meštanin selja Gostilje, kaže da im sama kandidatura, a nadaju se i nagradi, znači da će svoje mesto moći da promovišu na širem planu.

"Svakako da je Gostilje, kao selo, i do sada bilo dosta posećeno, ali ovo će biti još jedan dodatni input za razvoj novih turističkih sadržaja."

Podeli: