Svemirski otpad preti planeti

Najnovija eksplozija u svemiru ponovo je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

Život

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

11:13

Default images
NASA Orbital Debris Program Office, photo galler

Satelit američkih vazduhoplovnih snaga star 20 godina eksplodirao je u svemiru i izbacio nova 43 otpadna komada u Zemljinu orbitu.

Iako je satelit zbog iznenadne promene u temperaturi eksplodirao još 3. februara, nadležni u Svemirskoj komandi vazduhoplovnih snaga vest su objavili tek ovih dana. Tvrde i da prilikom eksplozije ostali aktivni sateliti nisu bili ugroženi.

Reč je o meteorološkom satelitu, koji su lansirali 1995. godine i bez prekida je radio sve do tada. Naučnici još istražuju kako je tačno došlo do eksplozije jednog od najstarijih satelita koji je konstantno slao podatke na Zemlju. U orbiti je još šest takvih satelita, a sledeće godine trebalo bi da se lansira i sedmi.

“Pošto više nismo koristili njegove podatke, minimalno ćemo osetiti gubitak. Jedino po čemu se ovaj događaj razlikuje od drugih je to što je ovde bila reč o satelitu koji je još bio u funkciji”, izjavili su zvaničnici američkih vazduhoplovnih snaga.

Najnovija eksplozija u svemiru ponovo je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

Od Sputnika 1, prvog objekta koji su Sovjeti lansirali u svemir pre 53 godine, u Zemljinoj orbiti nakupilo se na stotine hiljada otpadnog materijala. Uglavnom je reč o ostacima starih raketa, napuštenih satelita i šrapnela sa projektila, koji kruže oko naše planete.

Postoji čak 22.000 objekata koji su dovoljno veliki pa ih naučnici prate sa Zemlje i još stotine hiljada komadića koji bi mogli da predstavljaju problem ljudima na putu u svemir. Čak i astronauti u Međunarodnoj svemirskoj stanici s vremena na vreme moraju da manevrišu kako bi izbegli sudar sa otpadom.

Količina otpada u orbiti znatno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procenama, ostavili smo novih 150.000 otpadnog materijala.

Veliki problem predstavljaju i nesreće poput ove, koje je gotovo nemoguće predvideti, a nakon kojih u svemiru ostaje nova gomila otpada. Jedan takav bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine.

U poslednje vreme sve više naučnika javno govori o ovom problemu i smišljaju rešenja kako da očiste svemir.

Izvor: 24sata.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: