Pleme na koje je vreme zaboravilo

Možete li zamisliti da živite životom kakvim su živeli naši preci pre 10.000 godina?

Život

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 20.09.2014.

21:39

Default images

Foto: A_Peach / Flickr.com

Danas, kad do bilo kog dela sveta možemo “doći” samo jednim klikom, teško je zamisliti kako na istoj planeti postoji narod koji živi isto kao što je živeo i pre 10.000 godina.

Tanzanijsko pleme Hadza živi na obalama jezera Ejasi, ne uzgaja hranu, ne drži stoku i ne gradi trajna naselja, piše Daily Mail. Oni su lovci i sakupljači, žive život apsolutne slobode koji je savremenom čoveku nezamisliv.

Nema poslova, šefova, rokova, društvenih ili verskih struktura, zakona, poreza, novca... Nema ničega s čime se ostatak sveta svakodnevno susreće.

U pećinama oko jezera Ejasi živi oko 1.000 pripadnika ovog plemena.
Foto: A_Peach / Flickr.com

Nikad nisu bili u nekom većem sukobu s drugima, ne pamte problem gladi ili zaraznih bolesti. Hrane se pticama, pavijanima, antilopama i bizonima koje su sami ulovili uz pomoć ručno izrađenih luka i strele.

Hadzi žive tek nešto južnije od mesta na kojem su pronađeni neki od najstarijih dokaza o postojanju ranih hominida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: