Život

Utorak, 09.09.2014.

08:58

Hemingvej ponovo spaja SAD i Kubu

Unuci Ernesta Hemingveja dočekani su kao heroji u kubanskom selu gde je njihov deda proveo više decenija loveći sabljarke, tune i ajkule u vodama Floridskog moreuza.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images

Džon i Patrik Hemingvej i tim američkih istraživača danas su otpočeli petodnevnu misiju čiji je cilj da se izgradi poverenje izmedju američkih i kubanskih naučnika. Oni se nadaju da će dobiti pristup potencijalno dragocenim podacima o lovu velikih riba.
Beta/AP
Naučnici iz SAD veruju da Hemingvejevi dnevnici sa ribolova mogu da sadrže najranije detaljne podatke o populacijama dubokomorske ribe u ovom moreuzu i nadaju se da će uspeti da se dogovore da dobiju pristup istraživanju od kubanskih vlasti.
Beta/AP
Hemingvej, čiji roman "Starac i More" govori o borbi ribara sa ogromnom sabljarkom, bio je jedan od ljudi koji se najranije i najpredanije bavio sportskim ribolovom u tom moreuzu. Četrdesete i pedesete godine prošlog veka proveo je uglavnom na Kubi, gde i danas ima status jednog od omiljenih pisaca.
Beta/AP
Hemingvej je za roman "Starac i More" dobio Pulicerovu nagradu, a taj roman kao jedno od njegovih ključnih dela među najzaslužnijima je i za Nobelovu nagradu za književnost koju je američki velikan dobio 1954. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: