Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla

Vlasnik kompanije "Tesla" Ilon Mask komentarišući na Tviteru vest o porastu prodaje Teslinih automobila u Hrvatskoj, napisao je da je Tesla rođen u Hrvatskoj, od srpskih roditelja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2021.

08:05

Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla
Foto: Shutterstock

"Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja", napisao je Mask. Njegov komentar skupio je više od 2.500 lajkova, a naravno tvit je podstakao raspravu između Hrvata i Srba.

Neki su već priložili svoje tvrdnje o Teslinom rodnom listu, a neki pišu da je Tesla rođen u Austro-Ugarskoj.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, kao dete lokalnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Milutina Tesle i njegove žene Đuke, na području vojne granice tadašnje Austrije, danas Republike Hrvatske.

Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu. U periodu od 1881. do 1882. godine radi u Budimpešti u Centralnom telegrafskom uredu i upravo tu započeinje svoj veliki pronalazački period - usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona.

Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a u Sjedinjene Američke Države stiže 1884. godine, gde počinje da radi u Edisonovoj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

721 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: