Sinonim je nacističkih zločina, a u Austriji je dugo bio tabu-tema

Preživeli iz logora smrti Aušvic-Birkenau okupili su se danas na komemoraciji povodom 75. godišnjice oslobađanja tog nacističkog koncentracionog logora koji u svetu važi kao simbol Holokausta, a u Austriji je dugo godina bio tabu-tema.

Život

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 27.01.2020.

17:00

Sinonim je nacističkih zločina, a u Austriji je dugo bio tabu-tema
Foto: Getty/Keystone

U Austriji nisu želeli da govore o zločincima, već su pričali, samo o žrtvama iz Austrije, te se decenijama Austrija u memorijalnom centru tog nekadašnjeg logora predstavljala kao "prva žrtva nacizma".

Istoričari i dan-danas tvrde da nedostaje fokusirano istraživanje o Aušvicu, to jest još je nejasno koliko je uopšte Austrijanaca ubijeno u tom logoru.

Prema "knjigama smrti" ubijeno je nešto više od 1.000 Austrijanaca, ali je poznato da je većina žrtava odmah po dopremanju direktno smeštana u gasnu komoru, bez upisivanja imena.

Procene govore o više od 11.000 Austrijanaca, što je jedna šesnaestina svih austrijskih žrtava Holokausta. Inače, ogromna većina žrtava iz Austrije bili su Jevreji, kao i Romi, a veoma mali broj Austrijanaca bili su u tom logoru iz političkih razloga.

Nakon završetka Drugog svetskog rata Aušvic je bila tabu-tema u Austriji, zemlji u kojoj je rođen Adolf Hitler, koji je pokrenuo "mašineriju smrti".

Do pedesetih Aušvic u austrijskoj javnosti nije tematizovan kao mesto patnje političkih protivnika nacizma i otpora, pošto su Jevreji inače, kao najveća grupa žrtava, smatrani kao "žrtve političkog progona".
Foto: Getty/Three Lions
Tek početkom šezdesetih, posle suđenja protiv Adolfa Ajhmana u Jerusalimu, Aušvic je u austrijskoj javnosti postao tema, a ubrzo i sinonim nacističkih zločina. Prvi austrijski političar koji je posetio Aušvic bio je vicekancelar Bruno Piterman 1962. godine.

U memorijalnom centru, u kojem je svaka zemlja iz koje potiču žrtve mogla da postavi nacionalnu izložbu, dugo je trajalo dok Austrija nije to učinila.

Tek 1978. na 40. godišnjicu "Anšlusa", u "Bloku 17" državnog muzeja Aušvic-Birkenau je otvoreno austrijsko mesto sećanja.

U okviru te izložbe, koja je decenijama ostala nepromenjena, Austrija se prikazala kao "prva žrtva nacizma".

Na jednoj velikoj fotografiji na ulazu videla se vojnička čizma nad crveno-belo-crvenom kartom Austrije.

I pored brojnih kritika, tek je 2005. na 60. godišnjicu oslobađanja Aušvica promenjena fotografija na ulazu austrijskog mesta sećanja. Kao prelazno rešenje postavljen je baner sa tekstom "Ovo shvatanje istorije nije u saglasnosti sa današnjom Austrijom".

Pre sedam godina sklonjena je stara postavka i raspisan konkurs za novu izložbu, a od septembra prošle godine sprovodi se sveobuhvatna sanacija "Bloka 17", pa s otvaranjem nove izložbe može da se računa tek sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: