Naučnici slučajno pronašli novu prelepu nijansu plave

Nekada se najbolje stvari dese iz puke slučajnosti. Takav je slučaj i sa novom prelepom nijansom plave do koje su naučnici Univerziteta u Oregonu došli potpuno slučajno.

Život

Izvor: yahoo.com

Četvrtak, 30.06.2016.

12:46

Naučnici slučajno pronašli novu prelepu nijansu plave
Foto: Thinkstock

Hemičar Mas Subramanijan i njegov tim “naleteli su” na boju koju su nazvali “YinMn plava” i to po elementima koji je čine.

Oni su pomešali crni mangan oksid sa drugim hemikalijama na više od 2.000 stepeni Celzijusa, a jedna od mešavina napravljenih na taj način imala je jasnu i “živu” plavu boju.

Pigment je sada usavršen i biće korišten za pravljenje premaza, plastike i farbi. “Novi pigment je formiran zahvaljujući jedinstvenoj kristalnoj strukturi koja omogućava jonima mangana da apsorbuju crvene i zelene talasne dužine svetlosti, a reflektuju samo plavu. Boja je stabilna čak i u ulju i vodi i ne bledi”, kažu naučnici u zvaničnom izveštaju.

Što je još bolje, ovaj pigment je potpuno bezopasan i nije toksičan ni za životinje ni za ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: