Rusija radi na samostalnoj svemirskoj stanici

Rusija već godinama planira da napravi samostalnu svemirsku stanicu i prekine saradnju s drugim svetskim svemirskim agencijama, a sad je ta ideja zbog mnoštva političkih, finansijskih i tehničkih razloga bliže realnosti nego ikad pre.

Život

Izvor: popularmechanics.com

Utorak, 28.06.2016.

12:59

Rusija radi na samostalnoj svemirskoj stanici
Modul Nauka (Foto: NASA)

Međunarodna svemirska stanica bila je simbol ponovnog uspostavljanja saradnje između SAD i Rusije nakon Hladnog rata, a u ovom velikom projektu, osim te dve sile, učestvovali su i Evropska svemirska agencija, Japan i Kanada i to duže od dve decenije.

Međutim, sada je budućnost MSS neizvesna.

Jedan od velikih problema svemirske stanice predstavljala je nemogućnost Rusije da upotpuni svoj segment, najpre zbog loše kontrole kvaliteta, a zatim zbog finansijske krize. Međutim, ovog meseca lansiranje multifunkcionalnog modula “Nauka” odloženo je za decembar 2017.

Zbog kompleksnosti ovog modula, realno je očekivati da se odlaganje lansiranja ponovi barem još jednom.

S druge strane, bilo bi sasvim besmisleno lansirati tako skupu mašineriju samo nekoliko godina pre nego što se okonča projekat Međunarodne svemirske stanice, koji je zakazan za sredinu ili kraj dvadesetih godina ovog veka.

Pored toga, Rusi su dokazali da imaju opremu koja može bezbedno da prevozi astronaute u orbitu, što dodatno podgreva ideju da će oni na kraju napraviti samostalnu svemirsku stanicu. Taj plan čak i ne kriju.

Prema RKK Energija, glavnog ruskog izvođača radova na MSS, nova stanica bi trebalo da se formira nakon odvajanja “Nauke” od tela međunarodne stanice, a dotad bi trebalo da bude napravljeno još barem dva ili više modula.

Jedan od njih je već završen i to čvorišni modul, koji je na neki način komponenta za povezivanje šest drugih modula. On se trenutno nalazi u garaži RKK Energije i spreman je da se otisne u svemir nekoliko meseci posle “Nauke”.

Sledeći će biti modul za nauku i energiju (NEM), u kom će se nalaziti laboratorija i veliki solarni paneli, što će ruski deo Međunarodne svemirske stanice učiniti autonomnim u pogledu energije, komunikacija i drugih resursa.

Lansiranje NEM obećano je za početak 2019. a posle toga se već može govoriti o samostalnoj Ruskoj svemirskoj stanici.

Trenutno se radi i na novom transportnom brodu, koji treba da nasledi Sojuz, ali sve ideje o svemirskoj nezavisnosti Rusije ostaju na nivou plana naučnika, a ne zvanična strategija koju je odobrio Kremlj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: