Mjanmar: Uhvaćena albino slonica - simbol sreće

U Mjanmaru je uhvaćena retka bela slonica u džunglama zapadne oblasti, objavili su zvaničnici te zemlje u kojoj se beli slonovi smatraju znakom sreće.

Izvor: Izvor: Beta

Nedelja, 01.03.2015.

09:58

Default images
Tanjug/AP

Sedmogdišnju ženku uhvatili su u petak radnici državnog odeljenja za šumarstvo šest nedelja pošto je primećena u okrugu Pathein, u oblasti Ajejarvadi, rekao je zvaničnik tog odelenja Tun Tun O.

"Morali smo da budemo pažljivi. Životinja je divlja i nismo želeli da radnici budu povređeni", dodao je on.

Beli, odnosno albino slonovi, vekovima su obožavane životinje u Mjanmaru, Tajlandu, Laosu i drugim azijskim zemljama, gde se smatraju simbolom kraljevske moći i napretka.

Skoro ružičaste boje, sa svetlim trepavicama i noktima, često su ih držali monarsi i mnogi još veruju da zemlji donose sreću.

Mjanmar ima uhvaćenih osam belih slonova, većinom iz oblasti Ajejarvadi. Pet je sada u zoološkom vrtu u glavnom gradu Najpjidou, a tri su u Jangonu.

Prema Svetskom fondu za prirodu (WWF), u divljini ima između 25.600 i 32.750 azijskih slonova. Samo mužjaci imaju kljove i žrtve su lovokradica zbog slonove kosti.

Hvatanje slonova za domaće potrebe je takođe postala pretnja za ove životinje. Indija, Vijetnam i Mjanmar zabranili su njihovo hvatanje da bi sačuvali divlja stada, ali se ipak u Mjanmaru svake godine love slonovi za upotrebu u drvnoj industriji i za ilegalnu trgovinu, naveo je WWF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: