Generator koji pravi struju iz urina?

Nigerijske učenice iz Lagosa pronašle su novi način proizvodnje električne energije. Naime, one su izumele generator koji radi na – urin!

Izvor: B92, AFP

Sreda, 06.03.2013.

13:36

Default images

"Na ideju sam došla kada sam na internetu videla vest da je jedna petočlana porodica otrovana ugljen-monoksidom. Palo mi je na pamet da ljudi umiru od trovanja i da bi trebalo iskoristili neke manje štetne gasove iz naše okoline,“ kaže četrnaestogodišnja Duro-Aina Adebola.

Procesom elektrolize, vodonik se izvlači iz urina, a potom se čisti pre stavljanja u generator.

Omotajo Fakinlede, profesor mašinstva objašnjava proces: „Vodonik možemo posmatrati kao ugljovodonik ali bez ugljenika. Postoje velike prednosti, a samo jedna od njih je ekološka.“

Ovaj jeftini i održivi proces može biti ključan, posebno u Lagosu gde je nedostatak struje hroničan jer grad broji 15 miliona ljudi.

Gorivo je skupo i nesrećnih slučajeva je previše. Duro Ainin generator na urin je još uvez u fazi prototipa i samo jedan litar urina može da obezbedi 6 sati struje za potrebe svega – od televizije do klime.

Sledeći korak jeste da se nađe novac i da se napravi pravi model. Profesor hemije Patrik Uloba se nada da će s obzirom na odjek u medijima koji je postigao, ovaj projekat naći investitora.

Možda je prerano, ali se 14-godišnja Duro Aina nada da će ovaj izum u budućnosti ozeleneti Nigeriju. 16

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: