Hrvati ga ukidaju posle 46 godina

Hrvatski sabor danas će raspraviti konačni predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju jer se danom prestanka važenja tog zakona, 1. januara 2023. godine, prestaju određivati matični brojevi građana.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2023.

12:08

Hrvati ga ukidaju posle 46 godina
Shutterstock/Justit

"Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će moći da se koristite za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korišćenjem ličnog identifikacionog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Naime, osobi koja je preminula pre 31. decembra 2008. godine odnosno osobe koje su nestale/stradale tokom rata na prostoru Hrvatske ili članovi porodice poginulih koji su preminuli pre stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja", stoji u Zakonu.

Nakon 46 godina odlazi u istoriju

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine. Prilikom uvođenja se građanima dodeljivao po mestu stanovanja, a nakon toga je dodeljivan po mestu rođenja. U JMBG-u su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol.

Od 2009. uveden je novi identifikacijski broj, tzv. lični identifikacijski broj (OIB), koji menja JMBG, ali su u prelaznom razdoblju oba broja bila u upotrebi. Iako se danas isključivo koristi OIB, JMBG se i dalje izdaje i koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

Šta stoji iza tih 13 brojeva?

U JMBG-a su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i pol. Prvih sedam cifara JMBG-a označava vaš datum rođenja, dve cifre nakon toga su oznaka regije rođenja, a sledeće tri označavaju pol i redni broj, a zadnja, 13. cifra je kontrolni broj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: