Imala je 13 dana, a odbilo ju je 20 porodica: Ima Daunov sindrom i njega je usrećila

Osobama koje ne mogu da se ostvare kao roditelji sa svojim partnerima imaju mogućnost da usvoje i usreće jedno od mnoge dece koja su ostala bez staratelja.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

08:25

Imala je 13 dana, a odbilo ju je 20 porodica: Ima Daunov sindrom i njega je usrećila
Ilustracija/Foto: Syda_Productions/Depositphotos

Iako u Srbiji još nije zakonom dozvoljeno da istopolne osobe usvoje dete, u Evropi jeste. Jedan od njih je i Italijan Luka Trapanesa (41), homoseksualac, koji je usvojio devojčicu Albu sa Daunovim sindromom.

Nakon što je objavio knjigu u kojoj je opisao svoj život sa devojčicom Albom, njegova životna priča koja razbija mnoge "stereotipe o očinstvu, religiji i porodici" postala je viralna.
Oduvek je maštao da bude otac i prvo je želeo da usvoji dete sa svojim momkom, ali je taj plan nakon raskida propao. Zakoni u Italiji su strogi i ne dozvoljavaju samcima da usvoje decu.

Kada je početkom 2017. godine zakon promenjen Luka je odmah aplicirao za usvajanje. S obzirom na to da je prethodno volontirao i radio sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, osećao je da je spreman da preuzme brigu o Albi.
"Čim sam je uzeo u naručje osetio sam ogromnu radost. Odmah sam je doživeo kao svoju ćerku i znao sam da sam spreman da budem njen otac", rekao je on za BBC.

Alba je u njegov dom došla kada je imala 13 dana, a do tada ju je već 20 porodica odbilo.
Devojčica sada ima 18 meseci, a Trapanese kaže da voli da se igra i upoznaje nove ljude.

"Ona je u potpunosti promenila moj život. Donela mi je sreću i osećaj ispunjenja i sada se sve vrti oko nje. Ostatak života ću biti sa detetom kojeg volim i zajedno ćemo da uradimo mnogo fantastičnih stvari", poručio je ovaj samohrani otac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: