Na Vračaru živi heroj Drugog svetskog rata koji ima 103 godine

Na Vračaru danas živi dvoje od troje Narodnih heroja iz Drugog svetskog rata - jedan od njih je i Veselin Radičević koga su obišli predstavnici opštine i koji će u junu napuniti 103 godine.

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

20:14

Na Vračaru živi heroj Drugog svetskog rata koji ima 103 godine
Foto: Thinkstock

Narodni heroj Veselin Veca Radičević učestvovao je u bitkama na Neretvi i Sutjesci, a za vreme rata bio je u pratećem bataljonu čiju tradiciju je nastavila Garda u kojoj je jedno vreme službovao.

Učestvovao je u bici na Pljevljima koja je prva bitka partizana koji su pokušali da osvoje jedan grad. Bio je u Pljevljima na formiranju Prve i Druge proleterske brigade, kao i u Jajcu 1943. godine i to ne kao delegat na zasedanju AVNOJ-a već kao obezbeđenje.

Narodnog heroja obišao je pomoćnik predsednika opštine Vračar Marko Nikić i istakao da je cilj posete da se upoznaju i ali i poruče da su uvek na raspolaganju za sve vrste pomoći i usluga našim sugrađanima, seniorima i narodnim herojima.

U poseti su bili i Miodrag Savović iz opštinskog odbora SNS, predsednik udruženja boraca opštine Vračar Miodrag Panić i predsednica sekcije žena Beograda Ranka Vučković koji su najavili da će obići i drugog narodnog heroja koji živi na Vračaru - Danu Milosavljević.

''Zajedno sa predstavncima opštine obilazimo i pomažemo našim seniorima, ali i drugima, a jedan od njih je i Radičević koji je prošao sve puteve revolucije počev od formiranja Prve proleterske brigade pa do kraja rata'', rekao je Savović.

On je naveo da se u eri afirmacije antifašističke borbe, pogotovo zbog negativnih tedencija u regionu, posebna pažnja posvećuje borcima koji su se borili protiv fašizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: