Rešena velika misterija Stounhendža? "Ovo je najuzbudljivija stvar koju smo videli"

Arheolozi su u Velsu pronašli nekoliko kamenih rupa koje prate obrise krugova, a u kojima su se verovatno nalazili stubovi Stounhendža.

Život

Izvor: B92

Subota, 13.02.2021.

09:25

Rešena velika misterija Stounhendža?
Foto: depositphotos/Albo73

U pitanju je veliki kameni krug iz doba neolita, a po legendi, čarobnjak Merlin je poveo ljude u Irsku kako bi preneli veliki kameni krug u spomen svojim mrtvima. Ovo novo otkriće govori nam da možda ipak ima nešto istine u toj priči.

"Istražujem Stounhendž već 20 godina, a ovo je nešto najuzbudljivije što smo ikada otkrili", rekao je za Gardijan Majk Parker Pirson, sa Univerziteta Koledž u Londonu.

Obim pronađenog kruga u 110 metara - identično kao što je slučaj sa Stounhendžom, a udaljeni su 225 kilometara. Naučnici se sada pitaju da li je zaista moguće da je neko prenosio kamene spomenike na tolikoj udaljenosti.

S obzirom na to da jedna od rupa odgovara jednom od kamena iz Stounhendža "kao ključ bravi", kako je rekao jedan od arheologa, zaista je moguće da je Stounhendž nastao u Velsu, a onda nekako premešten u Englesku, odnosno u Viltšajer gde je sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: