Robot na kometi se probudio

Posle 7 meseci u hibernaciji zato što je sleteo u senku na kometu Čurjumov-Gerasimenko robot File sa Misije Rozeta se probudio i psolao svoje prve signale.

Život

Izvor: Nikola Božiæ

Nedelja, 14.06.2015.

14:27

Default images
foto: ESA

„File je vrlo dobro. Radna temperatura mu je oko - 35 stepeni Celzijusa i ima 24 vata snage. Lender je spreman za rad.“ – objašnjava rukovodilac projekta dr Stefan Ulamec.

Prvi signali su dobijeni kasno sinoć u ESA Centar za upravljanje operacijama. Tokom 85 sekundi File je „razgovarao“ sa timom na Zemlji, preko letelice Rozeta.

Naučnici sada očekuju naredni kontakt sa komete. U Fileovoj kompjuterskoj memoriji se nalazi više od 8000 paketa podataka koje treba preneti na Zemlju, a koji će objasniti šta se desilo prilikom prvobitnog sletanja Filea na kometu Čurjumov-Gerasimenko.

File je uspavan 15. novembra 2014. godine nakon što je bio aktivan oko 60 sati. Od 12. marta 2015. godine jedinica za komunikaciju na letelici Rozeta je uključena u očekivanju signala sa Filea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: