Kavaljerstvo je seksizam?

U vreme kada je viteštvo odavno mrtvo, grupa feministkinja se trudi da ova pojava nikada ne “vaskrsne”. Njene predstavnice tvrde da je čak i gest muškarca koji želi da pomogne ženi dok nosi teške kese iz supermarketa, grub prekršaj jednakosti polova.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2011.

13:23

Default images

Istraživači su stvorili listu takvih “štetnih” praksi: pomaganje ženi da pronađe dobar računar, ponuditi nekoj dami prevoz ili je zvati “druže”.

Čak i muškarci koji takvim postupanjem imaju za cilj da pokažu naklonost, smatraju se “krivima” – dakle, obasipanje neželjenom pažnjom ili rečenice “ne mogu da živim bez tebe”, takođe su seksističke.

Naučnice feminističkog Društva za psihologiju žena koje je stacionirano u Vašingtonu (SAD) kažu da se mnogi otvoreno seksistički činovi neprimećeno pojavljuju u svakodnevnoj komunikaciji.

„Žrtve“ su prema njihovom mišljenju nesvesne štete koju takva dela nanose kulturi ženskih prava, jer njima podstiču nejednakost i nepravdu.

Studija zaključuje da ni muškarci ni žene nisu svesni „ukupne nadmoći seksizma u njihovim životima“.

Ipak, priznaju da su za to krive i žene.

Studija je sprovela istraživanje među radnicima oba pola u Americi i Nemačkoj, a volonteri su imali zadatak da vode dnevnike u koje su upisivali primere s kojima su se svakodnevno susretali sa dugačke liste seksističkih i neseksističkih incidenata, iako im nije unapred rečeno koji je koji.

U biltenu „Psihologija žene“, koautorke Džulija Bejker i Dženet Svim kažu: „Mnogi muškarci ne samo da ne obraćaju pažnju na takve seksističke ispade, nego i ne misle da su diskriminatorni i štetni po žene.

Žene podstiču seksistička verovanja, barem delimično, jer se ne trude da ih suzbiju u ličnom životu“, smatraju autorke.

One kažu da time što će ljude učiniti svesnim seksizma, mogu promeniti stavove i pomoći muškarcima da saosećaju sa ženama „žrtvama seksizma koje nosi kavaljerstvo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: