Koliko žumanaca smemo pojesti u jednom obroku?

Postoje dva tipa holesterola: egzogeni, koji nastaje probavom hrane, i endogeni, koji proizvodi jetra.

Zdravlje

Izvor: Vecernji.hr

Petak, 22.05.2015.

08:25

Default images

Foto: Luiz Eduardo/ Flickr.com

Veće žumance jajeta zaista sadrži 180-250 mg holesterola, a dnevni preporučeni unos za zdravu osobu je 300 mg. Činjenica je da je holesterol ključan za stvaranje steroidnih hormona kao što su muški i ženski polni hormoni i hormona kortizola, za sintezu vitamina D...

Zato drastično smanjenje unosa namirnica bogatih ovim sastojkom može narušiti zdravlje.

Jaje je bogato i arahidonskom masnom kiselinom koja ima i protivupalna svojstva. Nutricionisti i većina lekara i dalje smatraju da žumance treba izbegavati jer su rizični faktor za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, te stavove treba preispitati kroz više aspekata i nipošto ne “ocrniti” jaja kao nezdrave namirnice.

– Mišljenja sam da žumance i jaja uopšte ne treba izbegavati jer su oni izvor i drugih nutrijenata kao što je kolin, važan za zdravlje mozga, kod razvoja deteta u trudnoći itd. ili pak žuti pigment antioksidans lutein – tvrdi Nenad Bratković, magistar nutricionizma iz Nutri-consulta.

Idealan odnos u obroku su četiri belanca i jedno žumance sa zdravim ugljenohidratnim namirnicama kao što je povrće.

Na taj način osiguravamo i antioksidativnu vrednost obroka. Žumance ima svoje mesto u prehrani. Od masti ne treba da bežimo jer su neizostavne za zdravlje čoveka. Najgore vrste masti su transmasne kiseline iz (delimično) očvrsnutih biljnih ulja i margarina i njih treba u potpunosti ukloniti iz ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: