EMA: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog

Evropska agencija za lekove ( EMA) konstatovala je da se buster dozom vakcine protiv kovida 19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2022.

17:16

EMA: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

U svom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA naglasili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obično nakon 5 do 7 meseci kada je reč o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa.

"Podaci pokazuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što se to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžava zaštitu", izjavio je doktor Marko Kavaleri iz EMA.

Kavaleri navodi da EMA trenutno procenjuje upotrebu buster doza vakcine ”Fajzera” kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procene efiksnosti i bezbednosti bustera za decu od 12 do 15 godina.

Kada je reč o davanju druge buster doze, u EMA navode da ”ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup”.

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao deo rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti održva dugoročna strategija”, poručio je Kavaleri.

Iz EMA naglašavaju da podaci o vakcinaciji dece i trudnica govore o efikasnosti i bezbednosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija.

"Postoje dokazi da su vakicne efikasne kod dece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod dece retki", navodi Marko Kavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA kažu da su poslednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne i da ne izazivaju komplikacije u trudnoći ili posledice po plod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: