Čašicu najviše vole stanovnici Starog kontinenta: Srbi popiju koliko i Rusi VIDEO

Devojke prednjače u konzumiranju alkohola u odnosu na mladiće, pokazuje statistika. Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv alkoholizma, a crni brojevi pokazuju da mladi u Srbiji mnogo piju.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2019.

13:02

Čašicu najviše vole stanovnici Starog kontinenta: Srbi popiju koliko i Rusi VIDEO
Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Doktor Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, kaže da što dete ranije dođe u kontakt sa alkoholom to je veća verovatnoća da će postati alkoholičar.

"Kod nas je alkohol kulturološki jako visoko kotiran. Ne postoji socijalna akivnost bez alkohola i tu on zauzima centralno mesto", dodaje doktor.

Napominje da je alkohol ulaznica u svet odraslih i da roditelji i rodbina često izlaze u susret tome.

Kad je reč o odraslima, prema njegovim rečima, jedna časa dnevno je prihvatljiva, uz minumim dva dana pauze.

Kaže da postoje dva tipa alkoholičara, oni koji to postaju od malih nogu i oni kod kojih se alkoholizam javlja kasnije, posle 20. ili 30. godine.

"Zavisna osoba pretpostavlja i zna da ima probleme. Imate one koji piju svakodnevno i one koji piju periodično i ekstremno periodično. Alkohol je najbolji mogući sedativ, zato se i konzumira u tolikoj meri."

Lekar kaže da se alkoholičari odvikavaju upravo bensedinima jer se njima uključuju isti receptori u mozgu.

Mladenović je naveo i da u Srbiji živi od 100.000 do 200.000 alkoholičara, a da se leči od 2.000 do 4.000 ljudi.

Problem je, međutim, još veći sa ljudima koji alkohol zloupotrebljavaju, pa pijani sedaju za volan, nasilni su i slično.

Više o ovoj temi možete čuti u prilogu emisije Jutro na Prvoj televiziji.
Na Balkanu najviše piju Srbi i Hrvati, između 10 i 12 litara godišnje, dok najmanje piju Turci, samo 2,5 litara. Istraživanja pokazuju da najviše piju stanovnici Starog kontinenta. Prednjače Rusi, Belorusi i Ukrajinci, koji popiju između 12 i 17 litara alkohola godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: