Egzotična voćka sprečava rast ćelija raka i jača slab imunitet

Mango je drvo i plod koji se uzgaja u brojnim tropskim i suptropskim krajevima, a njegova domovina je Indijski potkontinent, zapravo Asam i Burma.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

10:05

Egzotična voćka sprečava rast ćelija raka i jača slab imunitet
Foto: Gettyimages

Mango je drvo i plod koji se uzgaja u brojnim tropskim i suptropskim krajevima, a njegova domovina je Indijski potkontinent, zapravo Asam i Burma. Mango je neraskidivo povezan s folklornim i verskim običajima u Indiji. Plodovi i listovi manga koriste se za ukrašavanje svatova ili javnih i religijskih ceremonija.

I sam Buda je sedeo ispod drveta manga kad je doživeo prosvetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima. Najviše se uzgaja za ishranu, a od njega se proizvode sokovi i sirupi, dok se koristi i kao začin, ali i kao sirovina za proizvodnju mirisa i boja.

Mango je bogat izvor vitamina A, C i D, a obilje antioksidanasa koje dolazi iz svežeg manga deluje povoljno u ishrani ljudi sa problemima kardiovaskularnog sistema. Pošto ima mnogo vlakana, koristan je i ljudima s usporenom probavom. Uz to, reguliše visok krvni pritisak, čisti kožu, pomaže kod dijabetesa, sprečava rast ćelija raka i odličan je borac protiv slabog imuniteta. Takođe je dobar i protiv infekcija urinarnog trakta.

Što se tiče konzumacije, jede se slično kao avokado. Dakle, operete mango pa ga osušite. Uzmite nož i paralelno ga presecite, a košticu odstranite. Nasecite ga na kockice i to je to. Doduše, pošto i avokado zna da bude bezukusan, svakako ga ubacite u voćnu salatu ili smuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: