Džem od maslačka kao eliksir zdravlja

Džem je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam.

Izvor: Ž. P.

Subota, 25.04.2015.

13:20

Default images
Foto: Thinkstock

Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen. Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

* Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu. Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih satojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana. Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: