Doktor Perišić otkrio koju džigericu jedemo, a nipošto ne smemo: "Puna je teških metala" VIDEO

Savremeni nutricionisti kažu da bi pileću džigericu trebalo izbegavati, pojedini da je čak i otrovna. Ljudi starijeg kova, ipak misle da je odlična za krvnu sliku i da bi je trebalo davati i deci. Gastroenterolog doktor Vojislav Perišić je za TV Prva otkrio da li je zdrava, ko bi trebalo da je jede i treba li je uopšte davati deci.

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 03.10.2022.

15:03

Doktor Perišić otkrio koju džigericu jedemo, a nipošto ne smemo:
Foto: Printscreen/TV Prva

"Ako se dobro priprema pileća džigerica, ako se dobro ispira pre pripreme 20 minuta sa jabukovim sirćetom, onda će sve one hemikalije koje daju gorak ukus biti izvučene i ona će biti slasnija", rekao je na početku razgovora doktor Vojislav Perišić.

Savremeni nutricionisti pričaju da je treba izbegavati jer sadrži mnogo holesterola i masti, a doktor Perišić je otkrio da li je to istina.

"Pre svega, holesterol pravi naša jetra. Sve zavisi od toga kako nam jetra radi, 70 odsto holesterola u krvi pravi jetra. Prema tome, neće pileća džigerica uticati na to. O tome nema ni govora", rekao je doktor i dodao:

"Deci se čak u uzrastu od tri meseca daje trimovana pileća džigerica zbog gvožda i prevencije anemije. Sve nepotrebne materije će jetra deteta da izbaci, a sačuvaće ono zdravo."

Gorčina džigerice je, kaže doktor, pitanje loše pripreme, a ne loših i štetnih materija u njoj.

"Ako se ona ne trimuje i ne potopi u jabukovo sirće, ostaju naslage žuči, a žuč je gorka", kaže doktor

Osim gvožđa, pileća džigerica ima mnogo i mangana, što, kako kaže doktor, sprečava anemiju.

"Sa druge strane, juneću, ovčiju i svinjsku džigericu ne treba koristiti jer se u njima nakupljaju teški metali, pa ih po svaku cenu treba izbegavati", zaključio je doktor.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: